Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мастната киселина в палмовото масло стимулира метастазите, твърди изследване

11 ноември 2021, 09:39 часа • 5023 прочитания

Палмитиновата киселина, която се съдържа в палмовото масло и някои други растителни мазнини, допринася за развитието на метастазите, са установили опити с мишки. Резултатите от изследването са публикувани в научното издание Nature.

„Засега е още рано да се говори за подбор на диета за болните с метастатични форми на рак. И все пак резултатите от нашето изследване говорят, че ако в храната на пациента отсъства или почти отсъства палмитинова киселина, това може да забави растежа на метастазите“, отбелязва проф. Салвадор Азнар-Бенита, професор от Института по биомедицински изследвания в Барселона и един от авторите на изследването.

Азнар-Бенита и колегите му открили, че скоростта на растежа на метастазите зависи не само от мутациите в раковите клетки, но и от определени видове мастни молекули в тялото на пациента. На този извод ги навели експерименти с мишки, в чийто организъм били въведени култури от човешки ракови клетки.

По такъв начин изследователите се опитвали да установят дали мастната киселина допринася за формирането на различни форми вторични тумори. За тази цел учените разделили мишките на няколко групи, част от които те хранели с нормална храна, а в менюто на другите добавили по-голямо количество различни форми на растителни мазнини.

Революционен пробив в лечението на рак: нов метод унищожава туморите отвътре

От всички изпитвани разновидности само палмовото масло повлияло негативно върху здравето на гризачите. След него растежът на метастазите при мишките се ускорил рязко.

След като проучили подробно как точно компонентите на палмовото масло действат върху раковите клетки, учените установили, че молекулите на палмитиновата киселина причиняват промяна в агресивността на метастазите. Палмитиновата киселина е основен компонент на палмовото масло и се намира в много други растителни масла.

Нейните молекули, както са установили Азнар-Бенита и колегите му, променят структурата на белтъчната обвивка на ДНК на раковите клетки. В резултат на това се активират няколкостотин гена, свързани с разпространението на метастази. Тези изменения се запазват дори при многократно делене на раковите клетки, поради което метастазите се формират бързо дори когато в околната среда няма палмитинова киселина.

Първата ваксина срещу рак на гърдата започва клинични изпитания

Учените се надяват, че по-нататъшните експерименти ще помогнат за разработването на терапия или за откриването на лекарство, което би блокирало процеса на промяна на структурата на обвивката на ДНК на раковите клетки. Това ще позволи да се защитят много раково болни от развитието на метастази, заключават Азнар-Бенита и неговите колеги.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес