Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

26 април 2024, 07:50 часа • 1521 прочитания

Магнитното поле на Земята може да е било също толкова силно преди 3,7 милиарда години, колкото е днес, което измества най-ранната дата за тази защита на планетата с 200 милиона години назад.

Времето поставя магнитното поле в играта приблизително по същото време, когато животът се е появил за първи път на Земята. Най-старите вкаменелости на планетата – строматолити – датират отпреди 3,5 милиарда години, като някои изследователи твърдят, че са открили строматолити на възраст от 3,7 милиарда години.

ОЩЕ: Защо магнитните полюси на Земята се обръщат?

Ново изследване предполага, че по това време планетата е имала защитен магнитен балон около себе си, който отклонява космическата радиация и увреждащите заредени частици от Слънцето.

Но потокът от слънчеви заредени частици е бил много по-силен по това време, казва Клеър Никълс от Оксфордския университет и водещ автор на изследването, публикувано в Journal of Geophysical Research. Този силен „слънчев вятър“ би съблякъл магнитосферата, защитаваща планетата, което означава, че Земята е била много по-малко защитена, отколкото е днес. Това откритие има значение за търсенето на извънземен живот.

„Когато търсим живот на други планети, наличието на магнитно поле не е непременно ключ“, казва Никълс пред Live Science. „Защото всъщност с много по-малка магнитосфера, изглежда, че животът е успял да се развие.“

Търсенето на извънземен живот е само една причина да се удивляваме на магнитното поле на Земята. Не всяка планета има магнитосфера и изследователите не са съвсем сигурни какво е задействало динамото на Земята. Днес магнитното поле се генерира от течната част на ядрото и преноса на топлина от твърдото вътрешно ядро ​​към конвективното външно ядро, докато първото се охлажда. Но изследователите смятат, че ядрото се е втвърдило едва преди около милиард години.

Никълс и нейният са потърсили признаци на древното магнитно поле в Гренландия, до място на ръба на ледената покривка, достъпно само с хеликоптер.

Скалите от този регион, наречен Isua Supracrustal Belt, са едни от най-старите оцелели части от земната кора на планетата. Те съдържат богати на желязо образувания, които запазват информация за посоката и силата на магнитното поле, когато са се образували скалите.

Изследователите могат също да разгледат гънки в скалата, причинени от по-късни геоложки катаклизми, за да видят дали посоката на магнитното поле съвпада с ориентацията на скалата. Ако не съвпада, магнитното поле предшества тези геоложки събития, чиято възраст изследователите често знаят.

Използвайки тези методи, изследователите установили, че преди 3,7 милиарда години магнитното поле е било със сила най-малко 15 микротесла. Това е половината от средната сила на магнитното поле днес. Но това е занижена оценка, казва Никълс, така че е възможно полето тогава да е било толкова силно, колкото е сега.

„Каквото и да задвижва магнитното поле в ядрото, е било също толкова мощно, преди ядрото да се втвърди“, каза Никълс.

ОЩЕ: Скрит лунен прилив влияе върху магнитосферата на Земята

Сега изследователите се интересуват от по-задълбочено изследване на връзките между древното магнитно поле и земната атмосфера. Преди около 2,5 милиарда години атмосферата внезапно е претърпяла прилив на кислород. Това отчасти се дължи на развитието на фотосинтезата, казва Никълс, но силата на магнитното поле може да повлияе на това кои газове остават в атмосферата и кои излитат в Космоса.

„Наистина ми е интересно да разбера дали магнитното поле е изиграло роля в еволюцията на земната атмосфера“, заключава Никълс.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес