Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекари предупреждават за повишен риск от счупване на мъжкото достойнство по празниците

22 декември 2023, 07:50 часа • 6308 прочитания

Романтичната атмосфера и еуфорията по Коледа могат да допринесат за увеличаване на травматизма сред силната половина на човечеството, предупреждават германски лекари. Те са изяснили, че по време на тези празници сред мъжете, живеещи в Германия, се увеличава броят на посещенията в болници по повод фрактури на половия член.

Фрактурата на пениса е сериозно увреждане, което изисква спешна медицинска помощ, често хирургична. Има разкъсване на т.нар. бяло покривало (tunica albuginea), което покрива изпълнените с кръв пещеристи тела (corpus cavernosum). Счупването на пениса се причинява от рязко огъване на еректиралия орган, което често се случва при бурен полов акт и необичайни сексуални пози. Травмата обикновено е придружена от остра болка, последвана от бърза загуба на ерекция, силен оток и посиняване.

По думите на уролози от Университетската болница на Мюнхенския университет „Лудвиг-Максимилиан“ фрактурите на пениса може да зачестят на Коледа и Нова година, както и някои други видове травми по време на празниците. Лекарите решили да проверят хипотезата и анализирали статистиката на такива случаи за периода от 2005 до 2021 г.

За изследването, публикувано в British Journal of Urology International, учените са използвали националната база данни на пациентите в германски болници (GeRmAn Nationwide inpatient Data, GRAND). Информацията е предоставена от Федералното статистическо бюро (Висбаден, Германия).

Установено било, че за изследваните 16 години 3421 жители на страната са се нуждаели от хоспитализация поради фрактура на пениса. Възрастта на пациентите варирала от 32 до 51 години. От общия брой случаи 40 (1,2%) били в коледните дни от 24 до 26 декември всяка година (общо 51 дни от 2005 г. до 2021 г.).

Учените са установили още няколко закономерности. Оказва се, че счупванията на пениса зачестяват през лятото и през почивните дни. Въпреки това пандемията и съпътстващите я блокади, когато хората оставаха вкъщи за дълго време, не повлияли на честотата на този вид травми сред мъжете в Германия.

Изненадващо, анализът не открил повишен риск от фрактури на пениса по време на новогодишния период (31 декември до 2 януари 2005 – 2021 г.). В тези дни имало само 28 такива случаи.

„Би било интересно да погледнем статистиката за други страни. В Германия коледната седмица се отбелязва широко, но Нова година обикновено се празнува по-тихо“, пояснява водещият автор Николаос Пиргидис.

Той също така отбелязва, че повечето фрактури на пениса се случват при необичайни обстоятелства, например ако за двойката това е извънбрачна връзка или прави секс на необичайно място. Според лекаря подобни сценарии са по-присъщи за мъжете на средна възраст. Това се потвърждава от германската статистика: средната възраст на пациентите, хоспитализирани с такава травма, е 42 години.

Макар че авторите са подходили към изследването не без хумор, урологът го обобщава доста сериозно. Той съветва двойките да помнят за риска и да внимават дори в най-страстните моменти, включително на Рождество. Ако подобна неприятност все пак се случи, трябва незабавно да се потърси медицинска помощ, тъй като фрактурата на пениса може да доведе до дълготрайни усложнения, подчертава лекарят.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес