Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде изчезва вторият чорап?

26 април 2016, 20:54 часа • 12305 прочитания

Британски учени (психолог и статистик) твърдят, че са успели да разкрият тайната на изчезващия втори чорап от чифта, а също така са представили формула, предсказваща шансовете за изчезването на текстилното изделие. Самото изследване е поръчано от компанията Samsung, съобщава Daily Mail.

Изследователите са изяснили, че чорапите не изчезват по свръхестествени причини и въпреки шеговитото твърдение на Стивън Хокинг, не потъват в черни дупки. Учените се допитали до 2000 души (за прането на бельо и други битови навици).

Станало ясно, че изчезването на чорапите най-вече е свързано със състава на бельото, което се поставя в пералнята. И в резултат формулата ("индекс на загубата на чорапи") изглежда така: (L(p x f) + C(t x s)) - (P x A).

"L" в нея означава обемът на прането – умножава се по броя на членовете на семейството ("p") по честотата пранета в седмицата ("f"). "С" съответства на сложността на прането – количеството различни типове бельо (тъмни тъкани, синтетични тъкани, вълна), които се обработват седмично ("t"), умножено по количеството изпирани за въпросната седмица чорапи.

"P" (любов към прането) се изважда от сумата на "L" и "C". "Р" се измерва по скала от едно до пет (където едно означава "сега не мога да пера дрехи"). Освен това "Р" се умножава по "А" – внимание към прането (проверят ли се джобовете в дрехите, обръщат ли се ръкавите).

Формулата показала, че колкото по-голям е обемът на прането, толкова по-голяма е вероятността от загубата на чорапи.

Освен това учените са установили основните причини за изчезването на чорапите – текстилните изделия изпадат при пренасянето, попадат в различни пранета и се губят и най-накрая се обединяват не със своя чифт.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес