Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Култ към кървавото огледало“ е в основата на една от първите империи в историята

15 март 2024, 07:50 часа • 12160 прочитания

Най-големият град държава, съществувал някога в Мезоамерика, може би е черпил силата си от смразяващата жажда за лъскави предмети и човешка кръв, като и двете можели да бъдат задоволени от острото като бръснач вулканично стъкло, известно като обсидиан.

Според нов анализ на жертвен храм в предколумбовия град Теотиуакан очарованието на населението от този отразяващ материал е довело до подобна на култ мания за огледала и проливане на кръв, които са неразривно свързани с разширяването на империята.

ОЩЕ: Нови находки в Теотиуакан след "тъмната страна" на ацтеките

Предшестващ цивилизацията на ацтеките с повече от 1000 години, древният метрополис Теотиуакан процъфтява в Централно Мексико от 100 г. пр.н.е. до 800 г. от н.е. Както в много други мезоамерикански култури, елитите на града страдали от това, което учените наричат „комплекс от отразяващи повърхности“, и редовно използвали огледала от пирит и обсидиан като оракулски инструменти за предсказване на бъдещето и общуване с боговете.

Въпреки това, според ново проучване на д-р Трентън Д Барнс от колежа Уилямс, тази мания за блестящи повърхности е много по-дълбока от обикновените предсказания и е вдъхновила някои наистина ужасяващи практики. Доказателство за този кървав огледален култ, казва той, може да се намери в Пирамидата на пернатата змия – третата по големина структура в емблематичния древен град.

Според Барнс храмът е бил украсен със стотици „монументални скулптури [изобразяващи] огледала, от които се е появило божеството Перната змия, по-късно наречено Кетцалкоатъл сред мексиканските ацтеки, говорещи науатъл“. За съжаление, мястото е било многократно претърсвано, откакто е било построено около 200 г. сл.н.е., но една от статуите все още запазва отразяващите дискове от обсидиан, които първоначално са били вградени в очните кухини.

ОЩЕ: Жреците на ацтеките носели пелерини от човешка кожа от жертвоприношения (18+)

„Потенциално стотици огледала от този вид първоначално са били включени във фасадата на Пирамидата на пернатата змия – пише Барнс. – Към края на ясния ден, когато слънцето се приближавало до западния хоризонт, черните очи на изваяните глави избликвали в пламъци от отразена светлина.“

Под пирамидата археолозите са открили скелетите на около 200 човешки жертвоприношения, което прави това най-голямото ритуално убийство, извършвано някога в Мезоамерика, пише IFLScience.

Сред тези жертвени останки са открити голям брой остриета от обсидиан, което предполага, че материалът е бил използван като средство за проливане на кръв и ритуално отнемане на човешки живот. Така чрез обсидиана се установява ясна връзка между огледалата и кръвта.

Поставяйки това в исторически контекст, Барнс отбелязва, че изграждането на пирамидата съвпада с огромното увеличение на добива и вноса на обсидиан в Теотиуакан. Това не само осигурява достъп до повече огледала, но и предоставя суровината, с която били изработени кървавите оръжия на империята.

ОЩЕ: Чуйте "най-страшния звук в света": Учени пресъздадоха свирката на смъртта на ацтеките (ВИДЕО)

С други думи, култът към огледалото, изглежда, наистина се е развил в Теотиуакан точно когато използването на обсидиан за бойни оръжия и жертвени остриета станало широко разпространено. Като се има предвид, че както войната, така и човешките жертви са били фундаментални за установяването на политически контрол, религиозната връзка между кръв и огледала може да се разглежда като ключов компонент на имперските амбиции на държавата.

„По-метафорично, огледалото загатва за способността на държавата да пролива кръв с обсидиан“, заключава Барнс.

Изследването е публикувано в списание Ancient Mesoamerica.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес