Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Крокодили решават проблема с мъжкото безплодие

10 май 2016, 07:45 часа • 6140 прочитания

Оказва се, сперматозоидите на соленоводните крокодили могат да се държат доста оригинално за животинския свят и силно да напомнят поведението на човешките сперматозоиди.

И едните, и другите сперматозоиди завършват своето развитие по пътя към яйцеклетката. Проф. Брет Никсън от университета на Нюкасъл твърди, че изучаването на спермата на крокодилите му е помогнало да направи заключения за белтъците, отговорни за способността на сперматозоида за придвижване.

"Искаме да се научим да управляваме активността на тези белтъци и по този начин да повишим шансовете на сперматозоидите да стигат до яйцеклетката и да я оплождат", уточнява той.

По естествени причини събирането на материал за изследване представлява определена трудност. За тази цел била разработена специална техника за масаж с програмируем уред.

"Когато започнах да се занимавам с изследване на фертилността, не мислех, че част от моята работа ще се състои в събирането на материал от четириметрови чудовища. Слава Богу, мои колеги тази задача върху себе си", споделя ученият.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес