Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Краката на древни китайци били отрязани като наказание

23 март 2024, 07:50 часа • 5780 прочитания

Китайски учени са разкопали гробището от различни периоди Сягантан, разположено в провинция Хенан. В два гроба те открили останките на мъже, живели през VI – V век пр.н.е. На единия са ампутирани лявото стъпало и част от подбедрицата, а на другия – дясното стъпало и част от подбедрицата. Както става ясно от статия, публикувана в списание Archaeological and Anthropological Sciences, тези хора вероятно са загубили части от краката си като наказание.

ОЩЕ: Култ към кървавото огледало е в основата на една от първите империи в историята

Ампутацията е най-старата хирургична процедура, засвидетелствана още през горния палеолит. Например в Калимантан учените открили погребение на млад мъж на възраст 19 – 20 години, на когото преди 31 000 години успешно била отстранена част от левия крак 6 – 9 години преди смъртта. По-рано се предполагаше, че подобна операция може да е била извършена на неандерталец от пещерата Шанидар, на когото липсват ръката и предмишницата на дясната ръка. Изследователите обаче не открили доказателства за хирургическа намеса.

Yawei Zhou et al. / Archaeological and Anthropological Sciences, 2024

В по-късни времена крайници са били ампутирани в различни древни общества не само за лечение на болести или травми, но и като част от ритуални практики или наказание за извършени престъпления. Последното, по-специално, е практикувано в Древен Китай, което се потвърждава не само от антропологични находки, но и от писмени източници, както и изображения. Към днешна дата най-ранният случай от тази страна, който учените тълкуват като наказателна ампутация, датира от около 1500 г. пр.н.е., тоест от времето на управлението на династията Шан.

Група учени от Китай и САЩ под ръководството на Циан Ван от Тексаския университет съобщават за нови случаи на древни ампутации. През 2021 г. археолозите започнали разкопките на паметника Сянтан, ​​който се намира в провинция Хенан. Изследователите са открили в него 212 погребения от различни времена, най-ранните от които датират от периода на Воюващите царства (476 – 221 г. пр. н. е.), тоест управлението на династията Източна Джоу (771 – 256 г. пр. н. е.), а най-късните – от последната китайска императорска династия Цин (1644 – 1911 г. сл. Хр.).

ОЩЕ: Херодот не е излъгал: Скитите използвали кожите на убити врагове

Учените обърнали внимание на останките от два гроба (M693 и M432), датиращи от най-ранния етап от функционирането на гробището. Единият от тях съдържал останките на мъж на възраст 35 – 45 години, а другият – останките на мъж на възраст 45 – 59 години. Радиовъглеродното датиране на находките показало, че останките датират от VI и V век пр.н.е. (571 – 402 г. пр. н. е.).

Изследователите се заинтересували от тези скелети, тъй като и на двамата мъже липсвали части от крайниците. На човека от гроб М693 му липсвало лявото стъпало и около 20 процента от подбедрицата. По подобен начин стояли нещата и при останките от мъжа от гроб M432, но му липсвала част от десния крак. Освен това и двамата имали атрофия на костите на частично ампутирания крайник, тоест те са живели значително време след операцията, което показва високо ниво на древна хирургия и добра следоперативна грижа.

Според учените най-вероятно и на двамата мъже са ампутирани части от краката като наказание за извършени престъпления. Въз основа на погребалните ритуали и богатата на протеини диета на тези хора (както е установено от анализа на изотопния състав на азота), изследователите стигнали до извода, че мъжете най-вероятно са имали доста висок социален статус и са били например чиновници или учени.

Преди няколко години в Китай вече беше намерен гроб на възрастен мъж на възраст 50 – 70 години, чийто ляв крак е бил ампутиран през VIII – V век пр.н.е. Тогава учените също стигнали до извода, че част от крайника му е отрязана като наказание за престъпление.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес