Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кости без връзка. Археолози откриха тайни погребения в древен град на маите

04 декември 2023, 08:34 часа • 12020 прочитания

Археолози от Националния институт по антропология и история (INAH) са направили ново откритие в древния град на маите Ек Балам в Мексико. Този град достига своя връх около 770 до около 806 г. Постепенно обаче той губи статута си на основен център след късен класически период, белязан от сътресения, пише Heritage Daily.

Ек Балам не е бил обикновен град – той можел да се похвали с огромни съоръжения като пирамидални храмове, площади, дворци, игрища за топка и голям централен акропол. Този акропол наскоро станал център на вниманието на изследователите.

ОЩЕ: Пирамида на 27 000 години разгоря ожесточени спорове

На територията археолозите се натъкнали на нещо наистина невероятно: жилищен комплекс за елита. Но това, което направило тази находка още по-интересна, били релефите от мазилка, които украсявали това помещение. Тези сложни релефи изобразяват сцени на нашественици и пленници, намеквайки за история на конфликт и борба.

В близост до този елитен комплекс се намирали две подземни стаи, известни като чултуни. Тези чултуни са служели като складове с форма на бутилка, които маите са използвали за съхранение на храна и вода. След като чултунът ставал негоден, някои били използвани отново за изхвърляне на боклук или за човешки погребения.

Един от чултуните в Ек Балам е превърнат в ритуална стая и погребение, покрито със слой пръст, отломки и камъни. Погребението съдържа цилиндричен камък, фрагменти от керамика и две парчета обсидиан, положени като погребални дарове.

Археолозите открили и останки без анатомична връзка. Там имало бедрена кост, раменна кост, част от челюст и други костни фрагменти. Открит е още един скелет с лицето надолу на пода на камера в отделно погребение. Анализът на тези останки показал, че те принадлежат на жена, вероятно възрастна.

ОЩЕ: Гробници на 3000 години са открити в центъра на Мексико Сити

Тази находка представлява голяма загадка за изследователите. Хаотичното събиране на кости в Чултун повдига въпроси относно ритуалите или церемониите, практикувани от древните маи. Особеното разположение на костите и наличието на дарове подсказват уникална погребална практика, която археолозите се стремят да разгадаят.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес