Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кост, отгледана от клетки на пациент

02 септември 2015, 11:25 часа • 4071 прочитания

Американската компания EpiBone предлага нова технология за трансплантация със създаването на костна тъкан от клетки на самия пациент.

Костите според статистиката са най-често присажданата човешка тъкан след кръвопреливането. Костите от донори доста често се отхвърлят от имунитета, а технологията с автотранспланти – тъканни транспланти, които се вземат от една част от тялото и се присаждат в друга част на един и същи човек, невинаги може да се използва, когато става дума за кости.

Компанията EpiBone е разработила нова технология за трансплантация на кости – те се отглеждат от стволови клетки на самия пациент. За тази цел в компанията правят компютърна томография на увредения участък за изчисляване и изработване на персонален триизмерен скелет, а след това от пациента се взема образец мастна тъкан, откъдето се извличат стволови клетки и се внедряват във вече направения скелет.

После всичко това се поставя в камера за растеж – биореактор, симулиращ условията в човешкото тяло. За да се превърнат стволовите клетки в остеобласти – клетки за растеж на кости, учените колонизирали скелета и го моделирали с помощта на жива тъкан, определена температура, влажност, киселинност и състав на хранителни вещества.

Три седмици по-късно в биореактора се формира жива човешка кост с размерите и формата, необходими за пациента.

Сега технологията преминава проверка на животни и чака одобрение за работа върху хора.

 

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес