Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Космически лъчи разкриха тайна стая в Наклонената пирамида

06 юни 2016, 18:21 часа • 7167 прочитания

Френски археолози са открили тайна стая в пирамидата на Снофру, съобщава РИА Новости, като се позовава на доклад на учените от Министерството на антиките на Египет.

За първи път археолозите са приложили мюонен скенер за търсене на кухини и тайни камери в египетските архитектурни паметници.

Това е "космическа" технология, която позволява да се проследят потоците мюони – заредени частици, възникващи в резултат на сблъсъците на космически лъчи с молекулите на газовете във въздуха.

Мюоните са способни да се ускоряват до почти светлинна скорост и да проникват на стотици метри в дълбините на планетата. Тяхната скорост в празно пространство е доста по-бавна, отколкото при преминаването през камъните и земята.

Именно тази способност са използвали археолозите, на които са помагали физици от Министерството на атомната енергия на Франция.

По пиковете в мюонния фон учените са установили, че в пирамидата на Снофру, известна като Наклонената пирамида, има тайна стая. Тя е разположена на 18 метра над по-рано откритата камера, но учените все още не са открили вход към нея.

Учените продължават изследването на пирамидата, като планират да използват тази технология и за изучаването на пирамидите в Гиза. Очаква се първите данни да бъдат публикувани след около месец.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес