Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко трае идеалната прегръдка?

18 ноември 2021, 08:46 часа • 3666 прочитания

Идеалната прегръдка продължава от пет до десет секунди. До този извод са стигнали учени от университета Голдсмит. Те са провели изследване с участието на 48 доброволци и са публикували резултатите в научното издание Acta Psychologica.

Изследователите искали да изяснят какви фактори влияят върху възприятието на събитията и как се отразяват на психологическото състояние на човека. Отчитани били продължителността на тактилния контакт, положението на ръцете, емоционалната близост, пола и поведението на човека.

Очите на участниците в експеримента били завързвани, а след това няколко пъти поред те прегръщали един и същи човек по различни начини – например кръстосвали ръцете си по различен начин или променяли тяхното разположение върху тялото на партньора върху кръста или раменете. След това описвали своите усещания.

В резултат авторите на изследването стигнали до извода, че най-приятна за човека е прегръдката, която продължава от пет до десет секунди. Освен това първите прегръдки се усещали по-неловки и по-слабо контролирани от следващите. Приятни се оказали и прегръдките, които продължавали една секунда, но начинът на прегръщане не влияел по никакъв начин върху емоционалното възприятие.

Самотници в САЩ плащат по 60 долара за прегръдка

По-рано американски учени назоваха най-ефективните начини за флиртуване. Тяхно изследване е установило, че при наличието на конкуренция, за да се постигне благоразположението на партньора, е най-добре да се използват такива техники като докосване до избраника, установване на зрителен контакт с него, прегръщане и смях на шегите му.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес