Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ключът към разрешаването на мистерията за смъртта на динозаврите е открит в африкански "некропол"

15 февруари 2024, 08:40 часа • 5312 прочитания

Международен екип учени са провели мащабно изследване в Мароко и са открили голям брой фосилизирани останки от последните динозаври на Земята. Анализът показал, че те са загинали преди около 66 милиона години и непосредствено преди гибелта им е имало голямо видово разнообразие от тези същества.

ОЩЕ: Измирането на динозаврите се случило през пролетта

Пълната статия на учените се появи на портала The Conversation, а прегледът ѝ е представен и на специализирания научен портал Phys.org. Общоприета е теорията за огромен астероид, който се е разбил в Земята и е погубил динозаврите. За това по-специално сочи откриването на ударния кратер на астероида Чиксулуб с широчина 180 км, разположен в Мексико.

Има обаче различни мнения относно времето на измиране на динозаврите. Една от теориите например предполага, че след удара на астероида броят на видовете динозаври постепенно е започнал да намалява, тоест те не са загинали по едно и също време. Друга теория предполага, че измирането е било почти мигновено според еволюционните стандарти.

В новото изследване учените описват находки, които са направили в Мароко на територията на древен океан. Тези останки датират от последния милион години от ерата на динозаврите. На морското дъно палеонтолозите са открили голям брой останки от древни риби, акули и морски обитатели. Учените отбелязват, че са открити огромен брой останки от мозазаври, плезиозаври и морски костенурки. Също така успели да открият и кости от сухоземни динозаври.

"Не е ясно как костите на динозаврите са се озовали в морските седименти – пишат авторите на статията. – Динозаврите може да са доплували до острови в търсене на храна, както правят елените и слоновете днес. Някои от тях може да са се удавили. Други динозаври може да са били отнесени в морето от наводнения или бури или удавени в реки, които са ги отнесли надолу по течението към океана. Трети може да са загинали на брега, след което са били отнесени в океана от прилива."

Изучавайки морски седименти и останки в продължение на много години, екипът палеонтолози постепенно събрали разпръснатите фрагменти в една картина и успели да възстановят екосистемата, която е съществувала непосредствено преди сблъсъка с астероида. И така, земята в онези дни е гъмжала от титанозаври. А висшият хищник е бил десетметрово животно, наречено Chenanisaurus barbaricus, което все още е слабо изучено.

Като цяло учените са открили останки от много голям брой видове динозаври и други същества от този период, включително откриването на няколко неизвестни досега вида. И по-рано в Северна Америка са откривани доказателства за постепенно намаляване на видовото разнообразие. Но в Африка очевидно ситуацията се е развила малко по-различно.

ОЩЕ: Нова версия за измирането на динозаврите

„Макар че вкаменелостите от Големите равнини на Северна Америка сочат намаляване на разнообразието на динозаврите, това може да е било по-скоро локално явление, а не глобално – пишат изследователите. – Възможно е глобалното захлаждане през късната креда силно да е засегнало среди с висока географска ширина, намалявайки разнообразието. Но динозаврите от африканската фауна предполагат, че динозаврите са процъфтявали на ниски географски ширини.

Ако това е така, то означава, че динозаврите са били унищожени в разцвета на силите си. Изучаването на последните динозаври в Африка, особено разкритото разнообразие от хищници, позволява да се предположи, че точно преди изчезването си динозаврите са процъфтявали тук.“

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес