Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай подготвя експеримент: Могат ли маймуните да се размножават в Космоса

04 ноември 2022, 12:31 часа • 1930 прочитания

Китайски учени планират да изпратят маймуни в китайската орбитална станция Тянгун. Целта на експеримента е да се провери дали в условията на микрогравитация бозайници и потенциално хора могат да правят секс и дори да създават потомство, пише South China Morning Post.

В момента в най-големия сегмент от китайската орбитална станция, наречен Вентян, има всички необходими условия за изучаване на поведението на живите същества в Космоса.

"Експериментът с маймуни ще бъде извършен от астронавти, които се намират на станцията. Изследването ще ни помогне да подобрим знанията си за това как тялото на бозайниците се адаптира към космическите условия и ще изясним доколко реалистично е да се размножаваме в Космоса, както и какви проблеми могат да възникнат“, казва Джан Лу от Китайската академия на науките в Пекин.

Тъй като хората планират да колонизират Луната и Марс, един от най-важните въпроси от десетилетия е свързан с това дали ще можем да правим секс в Космоса и да създаваме потомство. Досега няма нито един потвърден факт, че астронавтите на Международната космическа стация някога са правили секс. „Първо, просто поддържането на близък контакт с друг човек при нулева гравитация е трудно“, сподели Адам Уоткинс, доцент по репродуктивна физиология и физиология на развитието в Университета на Нотингам в Обединеното кралство, още през 2020 г. пред списание Physiology News . „Второ, заради по-ниското кръвно налягане, докато са в Космоса, за астронавтите е проблематично поддържането на ерекцията и възбудата." Но ако хората възнамеряват в бъдеще да живеят на орбитални станции или в колонии на други планети, те просто ще трябва да решат този въпрос и да създават деца, смятат учените.

ОЩЕ: В света на кошмарите: Защо хората обичат да гледат ужаси 

До този момент успешен е бил единствено експеримент с далеч по-просто устроени организми като кръглите червеи. Но при по-сложните форми на живот засега учените не могат да се похвалят с успех. Например през 1979 г. съветски астронавти са провели научен опит, при който успели да накарат мишки да се чифтосват по време на 18-дневен космически полет и някои от тях дори забременели. Но след завръщането си на Земята в крайна сметка нито една от мишките така и не създала потомство. През 2014 г. руски астронавти са провели експеримент и с гекони - отново безуспешно, тъй като всички опитни влечуги загинали.

Не е ясно как ще реагират маймуните, които ще бъдат обект на експеримента. Въпреки че те са били отглеждани в клетки, дългият престой в затворено малко пространство може да предизвика различни негативни реакции като намалена активност или отказ да се хранят, според един от изследователите, пожелал анонимност.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес