Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каменни брадви на 300 000 години са открити в Англия

09 юли 2023, 09:35 часа • 6049 прочитания

В английското графство Кент са открити гигантски каменни брадви на 300 хиляди години. Артефактите са намерени на хълм над долината Медуей в дълбоки седименти, датиращи от ледниковата епоха, пише Phys.org, като се позовава на Internet Archaeology.

Archaeology South-East/ UCL

Според археолога Лети Ингрей древните приспособления от този тип се наричат ​​гигантски, когато дължината им надвишава 22 сантиметра. В Кент са намерени две брадви, подходящи по диапазон. Най-голямата е дълга 29,5 сантиметра.

Archaeology South-East/ UCL

„Тези брадви са толкова грамадни, че е трудно да си представим как биха могли да се използват в ежедневието. Може би са имали друга функция. Не толкова практична, колкото символична – демонстрация на сила и умения“, обяснява Ингрей.

Archaeology South-East/ UCL

Експертът признава, че сега учените не знаят защо и какви древни хора са създали тези огромни инструменти. Може би тези инструменти са изработени от неандерталци.

Заедно с необичайно големите брадви при разкопките са открити още 800 древни каменни артефакта, както и гробище от римско време, където са били погребвани хора през I – IV век от н.е. Учените се натъкнали на останките на 25 души. 13 от тях били кремирани.

ОЩЕ: Пренаписване на човешката история. Намерени са брадви на 300 000 години

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес