Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва, ако ядем сами?

04 ноември 2021, 14:02 часа • 8586 прочитания

Изследователи от Корея са изяснили, че приемът на храна в усамотение води до повишен риск от развитие на сърдечносъдови заболявания сред възрастните жени. Статията на учените е публикувана в изданието Menopause.

Когато се хранят сами, хората са склонни да ядат по-бързо. Последица от това е повишаване на индекса на телесна маса, кръвното налягане и нивата на липидите в кръвта – фактори, които увеличават опасността от развитие на сърдечносъдови заболявания.

Учените от три южнокорейски университета са анализирали здравето на около 600 жени над 65-годишна възраст. Те са сравнили начина на живот и диетата на участничките в изследването, които се хранели сами и в компания.

Установено било, че при първите имало по-ниско потребление на калории, въглехидрати, фибри, натрий и калий. Освен това при тях с 2,58 пъти бил по-висок рискът от развитие на стенокардия – болка в гърдите, причинена от намален приток на кръв, която също е симптом на коронарна недостатъчност.

Какво се случва, когато пропуснете хранене

Проведено по-рано изследване също е установило, че честото хранене в усамотение е свързано с увеличен риск от затлъстяване и повишено кръвно налягане.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес