Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се е случило с цивилизацията на Великденския остров?

04 септември 2020, 10:40 часа • 5144 прочитания

Климатични промени и промяна на екосистемите са причина за гибелта на цивилизацията на Великденския остров. До този извод стигна група учени от Чили, Испания и Норвегия, а прессъобщение за тяхното проучване цитира РИА Новости.

Авторите на работата опровергават две традиционни теории, с които науката обяснява изчезването на цивилизацията на местните жители на острова. Според едната аборигените са страдали от прекомерната експлоатация на природните ресурси, според другата - местните са изчезнали вследствие на пристигането на европейците.

Основната причина за упадъка на цивилизацията на островитяните е дългосрочното изменение на климата, което се е отразило на способността за производство на храна, казват изследователите. Това се дължи на постепенното намаляване на валежите през годините в района на наблюдаваната зона.

"Островитяните се опитват да се адаптират към изменението на климата. Поради това те постепенно от сложно общество, издигнало огромни идоли, се превърнаха в по-просто аграрно общество", отбелязват в своите заклучения изследователите.

Великденският остров или Рапа Нуи е известен с моаите - каменни статуи, поставени на цялата му територия. Островът е обект на ЮНЕСКО и е част от световното културно наследство.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес