Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво представлява мистериозният потънал „път Бимини“ и накъде води?

15 януари 2023, 09:28 часа • 14307 прочитания

На около 6 метра под водната повърхност край брега на Северен Бимини на Бахамските острови се намира изненадваща геоложка структура, която изглежда удивително като древен 457-метров калдъръмен път, пише IFLScience.

Образуван от големи ъглови скални блокове с размери до 4 метра дължина всеки, пътят Бимини или стената Бимини минава успоредно на две по-малки пътеки, преди да направи завой. Внушителните блокове, които изграждат пътя Бимини, лежат подредени по морското дъно и изглеждат така, сякаш някога са имали прави ъгли, преди да бъдат изгладени от естествената ерозия.

Откриването на пътя през 1968 г. от подводните археолози Джоузеф Менсън Валънтайн, Жак Майол и Робърт Ангоу неизненадващо предизвиква спекулации, че описаната „настилка“ може да е била част от изгубена цивилизация, а именно Атлантида.

Това, разбира се, няма нищо общо с Атлантида – която се основава на някои до голяма степен проблематични идеологии. Истината за образуването на пътя обаче е много по-различна.

Крайбрежната скала, която изгражда пътя, изобилства по крайбрежието на Северен Бимини. Въпреки че пътят Бимини изглежда като човешко творение, се смята, че скалата е била голям блок, преди да се разчупи на парчетата, които виждаме днес.

През 1978 г. Департаментът по геология в Университета на Маями е използвал радиовъглеродно датиране, за да оцени възрастта на скалата, образуваща пътя Бимини. Според оценките той е на около 2000 години.

Сравнително младата възраст на скалите от пътя Бимини изглежда като безспорно доказателство против връзката му с Атлантида – която се предполага, че е потънала преди 12 000 години. Но това не спира упоритите атлантолози. В статия, публикувана през 1980 г., били анализирани скални проби и било установено, че те имат уран-ториево датиране от 14 992 ± 258, или 15 000 години.

Установено е обаче, че тези открития нямат научна стойност, тъй като пробите са частично рекристализирани, което означава, че уран-ториевото датиране няма да даде точна индикация за възрастта. Освен това, ако датирането с уран-торий беше вярно, районът на брега на Бимини, от който били събрани пробите, би бил между 90 и 95 метра над морското равнище по това време.

Така че пътят Бимини може да не ви отведе до Атлантида, но все пак е невероятно място за гмуркане с шнорхел.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Пътят към Атлантида. На дъното на Тихия океан се появиха "жълти павета"

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес