Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как учените пренаписват живи бактерии?

21 август 2016, 11:00 часа • 2810 прочитания

Изследователите, включително Джордж Чърч са направили напредък по пътя към напълно пренаписване на генома на живите бактерии.

Такъв рекодиращ организъм, след като е на разположение, може да включва функционалност, която не се включва в природата. Той може да култивира бактериите във фармацевтичната и други промишлености, като имунизация срещу вируси и ще спести милиарди долари загуби в резултат на вирусна зараза, пише Science daily.

„Накрая променя генетичната информация в такъв организъм, че не би било в състояние да се замърсят естествените клетки, поради ограничения на кода извън лабораторията“, казват изследователите. „Така че създаването му може да спре лабораторното инженерство на организми от генетично замърсяване с дивата природа. В ДНК-то на живи организми, същата аминокиселина може да бъде кодирана от множество кодони.“

Тук, въз основа на предишната работа, която показа, че е възможно да се използва генетичен еквивалент на "търсене и замяна" в Escherichia coli, за да замени един единствен кодон с алтернатива, Нили Остров, Чърч и колеги изследвали възможността за замяна на няколко кодони.

Изследователите се опитват да се намалят броя на кодоните в кода на Escherichia coli от 64 на 57 чрез изследване на начините за премахване на повече от 60,000 копия на седем различни кодони.

Те системно заменят всички 62,214 копия на тези седем кодони с алтернативи. Рекодират сегментите на Escherichia coli и ги изследват. 63% от всички случаи на седемте кодони са заменени, казват изследователите, както и повечето от гените, засегнати от основните промени на аминокиселините, които бяха изразени нормално.

Въпреки, че те не са постигнали напълно функциониращ 57-кодон на Escherichia coli, "все още не е проучен функционално променен геном в този мащаб", пишат авторите.

Техните резултати дават критични прозрения в следващата стъпка в генома - създаване на напълно рекодиран организъм.

Стефани Вакарелийска
Стефани Вакарелийска Отговорен редактор
Новините днес