Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жреците на ацтеките носели пелерини от човешка кожа от жертвоприношения (18+)

07 ноември 2023, 07:50 часа • 6520 прочитания

Малко са фестивалите в древния свят, които са толкова поразително зловещи, колкото ацтекския Тлакаксипехуалицтли (Празника на одирането на хора).

Провеждан ежегодно през втория месец от календара на ацтеките, Тлакаксипехуалицтли е фестивал, посветен на Шипе Тотек – бог на плодородието, земеделието и войната. Името на бога означава „нашият господар, одраният“ и сочи уникалната и ужасяваща характеристика на този празник: ритуалното носене на човешка кожа от ацтекските жреци, пише Ancient Origins.

ОЩЕ: Чуйте най-страшния звук на света. Учени пресъздадоха свирката на смъртта на ацтеките 

За да разберете напълно тази зловеща традиция, важно е да знаете символичното значение зад нея. Шипе Тотек често е изобразяван облечен с одрана човешка кожа, представяйки темите за прераждането и цикличния характер на живота. Актът на принесен в жертва човек и след това обличане на кожата му се разглежда като въплъщение на това божество, символизиращо смъртта на старите сезони и разцъфването на новите.

Жреци, облечени в човешка кожа

Преди да се проведе основният ритуал, избраните жертви – често военнопленници – били преобличани като олицетворение на бог Шипе Тотек. Те носели богато украсени костюми и обикаляли наоколо, изживявайки последните си дни в тази божествена мимикрия. След жертвоприношението кожата внимателно била отделяна от тялото. След това в церемониална процесия кожата се предавала на жреците, които обличали тази смразяваща „дреха“, превръщайки се в живо представяне на Шипе Тотек.

Благоговение сред ужаса

Гледката на жреци, движещи се насам-натам, телата им обгърнати от прясно одраната кожа на жертвите, от наша гледна точка изглежда смразяващо и нечовешко. Но за ацтеките този акт не е предизвиквал ужас. Това бил дълбок духовен жест, средство да се доближат до бога, когото почитат, и да осигурят благословията му за предстоящия земеделски сезон.

ОЩЕ: Нови находки в Теотиуакан след "тъмната страна" на ацтеките

В продължение на 20 дни след ритуала жреците носели човешките кожи както на публични церемонии, така и по време на ежедневни дейности. С течение на дните кожите естествено се разлагали, символизирайки процеса на смърт и прераждане. В края на този период жреците сваляли разлагащите се кожи и ги съхранявали в свещени подземни стаи, за които се смятало, че са пропити с божествена енергия.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес