Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Японски архитекти строят подводна Атлантида, годна за обитаване от хора

03 февруари 2022, 16:44 часа • 2791 прочитания

Група японски архитекти са си поставили за цел да изградят гигантски подводен метрополис, който би могъл да бъде първата истинска Атлантида в света.

Спираловидният град в океана е проектиран от инженерната фирма Shimizu Corporation. Той ще разчита на ресурсите на океана, за да функционира, и ще плава бавно по света на около 2,5 км под повърхността на водата, съобщи "Дейли Стар".

Спираловидният град на стойност 19 млрд. паунда би могъл да бъде решение на проблема с изменението на климата, тъй като очевидно ще създава възобновяема енергия чрез преобразуване на океанската топлинна енергия, което създава електричество от различните нива на температурата на океана чрез генератор.

Представен за пръв път през 2014 г., спираловидният град трябваше да бъде готов за първите си 5000 жители до 2030 г., но за съжаление оттогава има малко новини за напредък.

Архитектите, които стоят зад идеята, смятат, че не използваме пълноценно Земята, като живеем само на сушата.

Те казват: "Океанът покрива около 70% от земната повърхност. Дълбоките морски води имат голям потенциал за осигуряване на правилни цикли в глобалната биосфера. Ние обаче все още не сме се възползвали от този потенциал. Смятаме, че можем да използваме неограничения потенциал на дълбокото море чрез вертикална връзка между атмосферата, океанската повърхност, дълбокото море и морското дъно."

Градът ще е с куполоподобен "базов лагер" близо до повърхността. Надолу ще има спирала, спускаща се чак до 4000 метра под морското равнище, откъдето ще извлича ресурси от морските дълбини и ще съхранява и използва повторно въглеродния диоксид. Градът ще разполага и с дълбоководно подводно пристанище, което ще доставя електричество, вода и кислород в дълбочина.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес