Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ядрен физик случайно откри нов вид динозавър

19 май 2016, 19:28 часа • 4395 прочитания

Американският ядрен физик Бил Шип е открил кости на динозавър, а десет години по-късно палеонтолозите са изяснили, че това животно принадлежи към неизвестен досега вид трицератопси. Откритието е описано в изданието PLOS One, съобщава Live Science.

Шип се увлякъл по палеонтолигията, когато се пенсионирал, и помолил професионалистите да го научат да търси фосили. Скоро на територията на щата Монтана той открил кости на женския трицератопс Джудит. Гигантският гущер получил прозвището си по името на формацията Джудит Ривър, където го открили.

След няколко години палеонтолозите изучили костите на Джудит и стигнали до извода, че тя е принадлежала към нов вид, който бил наречен Spiclypeus shipporum.

Намерена в щата Юта втора особа е позволила да се установи и външният вид на динозавъра. Вместо три гладки рога, неговият врат е бил покрит от многобройни шипове, стърчащи в различни посоки. Освен това допълнителна двойка рога е имало над очите му.

Преди 75 милиона години мястото в щата Монтана, където е открита Джудит, е било покрито с блата, а наблизо е имало море. Фосилите са се съхранили благодарение на бентонит и аргилит (глинени породи).

Анализът на костите на Джудит посочил възрастта на нейната смърт – 10 години. Освен това един от предните крайници на животното е страдал от артрит и възпалителен процес в тъканите. Учените подозират, че женският трицератопс се е измъчвал силно през живота си и не е могъл да се движи със своето стадо.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес