Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изучават подводен град край Крим

15 юли 2015, 11:06 часа • 20305 прочитания

Руските археолози продължават да изучават подводния град Акра. Наскоро в Петербург от Крим се върнала експедиция, организирана от Ермитажа и Института за история на материалната култура на РАН.

"Това беше петото ни пътуване тази година на полуострова – разказва пред Мetronews.ru ръководителят на експедицията Сергей Соловьов, кандидат на историческите науки. – През цялото това време изследвахме подводния град Акра."

По думите на учения първата седмица в морето имало буря, но тя сторила добро на археолозите – измела целия пясък от подводния град.

"В резултат пред погледа ни се представи добре съхранен блок от две къщи – казва Соловьов. – Стените са изградени от обработени каменни плочи." Учените открили и златен пръстен, изработен от няколко преплетени нишки и украсен с лъвска глава. Благодарение на находката учените ще могат да разберат повече за жителите на Акра.

Мнозина наричат Акра кримската Атлантида. Този термин е измислен от журналистите, казва Соловьов. Акра е античен град, влизал в състава на Боспорската държава до IV век от н.е., столицата се е намирала в гр. Пантикапей (съвременен Керч).

Територията на този античен град с площ около 3,5 ха днес е под водите на Черно море. Не са известни катаклизми, които да са причинили потопяването. Градът се е намирал в края на полуострова и постепенно е заливан. Горните слоеве на сградите се оказали разрушени, а долните – годни за изследване.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес