Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изследване: В гените на европейците има следи от естествен отбор

16 ноември 2021, 12:28 часа • 14689 прочитания

Биолози са изяснили, че за последните 3000 години структурата на няколкостотин гена на хора с европейски произход се е променила значително под действието на естествения отбор. Това потвърждава, че биологичната еволюция на човека продължава, пишат учените в изданието Nature Human Behaviour.

"Ние изучихме как естественият отбор е повлиял на 870 различни особености на работата на организма на човека, свързани едновременно с няколко гена, и открихме, че еволюцията е засегнала около 88% от тях. Не всички изменения са били положителни, но в повечето случай отборът е довел до намаляване на шансовете за развитие на различни болести или е повишил шансовете за продължаване на рода“, отбелязват изследователите.

Сред учените няма единно мнение за това, продължава ли биологичната еволюция на човека след прехода към живот в условията на цивилизация. Част от изследователите смятат, че след това развитието на човека основно се управлява от социални фактори, а други са на мнение, е биологичната еволюция на Homo sapiens продължава.

Промените в околната среда задвижили човешката еволюция

В новото изследване китайски биолози от шанхайския транспортен университет са получили потвърждение на последното твърдение. Те са анализирали резултатите от мащабни генетични изследвания на европейци, проведени между 2010 и 2020 година.

Китайските учени искали да изяснят как за последните няколко хиляди години се е изменила работата на няколко хиляди гена, свързани с ръста на човека, предразположеността към анорексия, а също и на 870 други особености от работата на организма. За тази цел учените изследвали колко често в тези участъци от ДНК на съвременни и древни хора, живели на Земята преди 4200 – 14 000 години, се срещат различни мутации.

Оказало се, че естественият подбор продължава да действа за потискането на повечето от гените, свързани с 88% от особеностите в човешкия облик и работата на човешкия организъм. Почти всички тези промени увеличавали приспособеността на европейците към условията, в които са живели техните предци, а 6-7,5% от еволюционните изменения в работата на организма на мъжете и жените са били свързани с повишените шансове за продължаване на рода.

Как протича процесът по естествен отбор?

Някои от тези изменения изглеждат много необичайно за съвременния човек, отбелязват биолозите. По-конкретно мутациите, свързани с предразположеност към анорексия и болести на стомаха, увеличавали шансовете за оцеляване на техните носители. Също по-рано голямо потомство са оставяли носителите на генни вариации, свързани с шизофрения и синдром на дефицит на вниманието.

Учените предполагат, че много подобни мутации са помогнали на нашите предци да оцеляват в условията на постоянен недостиг на храна, чести контакти с патогени и други заплахи за живота, които днес се срещат рядко. Китайските изследователи се надяват, че бъдещи изследвания и разшифровка на генома на кроманьонци ще помогнат да се провери тази теория, отбелязва ТАСС.

Юмручният бой е "изваял" човешкото лице в еволюцията

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес