Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изследване: Женските мозъци изглежда са принципно по-млади от мъжките

05 февруари 2019, 08:22 часа • 5816 прочитания

Жените успяват да надживеят мъжете и да запазят психиката си по-дълго, а ново проучване може да обясни защо: женските мозъци се явяват средно с около три години по-млади, пише БГНЕС.

Проучването включва 121 жени и 84 мъже, които са подложени на сканиране за измерване на мозъчния метаболизъм или на потока на кислород и глюкоза в мозъка им. Подобно на други органи в тялото, мозъкът използва захарта като гориво. Но как точно той прерзботва глюкозата може да разкрие много за метаболитната възраст на мозъка.

Доброволците, участвали в разследването, са били между 20 до 80 години, като при тези възрастови групи женските мозъци са изглеждали метаболично по-млади от мъжките, твърдят констатациите в докладите на Националната академия на науките.

Машинно-научен алгоритъм показва, че женските мозъци са средно с около 3,8 години по-млади от техните хронологични възрасти. А мъжките мозъци са с около 2,4 години по-възрастни от реалната им възраст.

"Това не означава, че мъжките мозъци са по-бързи", казва ръководителят на изследването Ману Гоял, асистент по радиология във Вашингтонския университет по медицина "Сейнт Луис". "Мъжките мозъци са с около 3 години по-зрели от женските и това продължава през целия живот", казва Гоял.

Защо?

Една от теориите е, че хормоните, оформящи мозъчния метаболизъм в ранна възраст, при жените са модел, който е по-млад през целия им живот, в сравнение с мъжете.

Учените се надяват да разберат дали метаболитните различия в мозъка играят защитна роля при жените, които са склонни да преценяват по-добре от мъжете при когнитивни тестове за разум, памет и решаване на проблеми в напреднала възраст. Това може да означава, че причината, поради която жените не преживяват толкова голям когнитивен упадък в по-късните години, е, че мозъкът им е по-млад, казва Гоял.

В ход е допълнителна работа за потвърждаване и по-тясно разбиране на последиците от изследването.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес