Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изследваха мистериозно вещество върху древните Таримски мумии. Вижте какво откриха

26 септември 2024, 08:45 часа • 1563 прочитания

Изследователи са разкрили загадъчния ма Сияохе териал, размазан върху няколко от мумиите, погребани в гробището Сияохе в северозападния китайски Таримски басейн преди около две десетилетия. От ДНК тестове става ясно, че мистериозната слуз есирене от кефир – пробиотично меко сирене, произведено от краве и козе сирене преди хиляди години. Изследването е публикувано в списанието Cell.

Сиренето съдържало няколко бактериални и гъбични вида, включително Lactobacillus kefiranofaciens и Pichia kudriavzevii – и двете се намират в съвременните кефирни зърна. Тези зърна са „симбиотични култури“, които се състоят от смес от бактерии и дрожди, които ферментират млякото в сирене, подобно на „закваска“, пише Live Science.

Разкриха загадката на Таримските мумии

Принцесата на Сияохе е една от Таримските мумии. Michael Kan / CC BY 2.0

„Това е най-старата известна проба от сирене, откривана някога в света“, казва в изявление главният автор на изследването Сяомей Фу, палеонтолог от Института по палеонтология на гръбначните животни и палеоантропология към Китайската академия на науките в Пекин. „Хранителните продукти като сиренето са изключително трудни за запазване в продължение на хиляди години, което прави това рядка и ценна възможност.

Фу добавя, че "изучаването на древното сирене в големи подробности може да ни помогне да разберем по-добре менюто и културата на нашите предци."

Не били това, за което ги мислели: изследваха Таримските мумии, намерени в лодки насред пустинята

Martonkurucz / CC BY-SA 4.0

Изследователите също установили, че зърната на L. kefiranofaciens са тясно свързани с подобни, произхождащи от Тибет. Чрез секвениране на бактериалните гени изследователите биха могли да „проследят как пробиотичните бактерии са се развили през последните 3600 години“.

„Нашето наблюдение предполага, че културата на кефира се поддържа в района на Синдзян в Северозападен Китай от бронзовата епоха“, казва Фу. „[Можем] да наблюдаваме как една бактерия е еволюирала през последните 3000 години. Нещо повече, чрез изследване на млечни продукти придобиваме по-ясна картина на древния човешки живот и взаимодействието им със света.“

Въпреки това остава неизвестно защо Таримските мумии са били намазани със сирене.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес