Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изгарянето на нефт и газ ще затрудни разследването на убийства

23 юли 2015, 12:50 часа • 10251 прочитания

Изгарянето на нефт и газ не само променя климата – в близко бъдеще то ще усложни разследването на престъпления.

Колкото повече в атмосферата на планетата се натрупват изкопаеми въглероди, толкова по-сложно ще бъде за учени и криминалисти да прилагат радиовъглероден анализ – стандартен метод за определяне на възрастта на биологичните образци.

Статия по темата е представена в списание PNAS, пише изданието Gizmodo.

Надеждността на метода се основава на това, че космическото лъчение преобразува азот-14 във въглерод-14 с постоянна скорост. Растенията поглъщат малко количество от този изотоп, след което той попада в хранителната верига.

Въглерод-14 представлява радиоактивен изотоп – с времето той се разпада, оставяйки след себе си стабилни въглеродни атоми. Съотношението на стабилни и радиоактивни атоми в образците от тъкани позволява на учените да определят тяхната възраст.

Но изкопаемите видове гориво, които хората вадят от недрата на Земята и изгарят, са толкова древни, че в тях вече не е останал въглерод-14. Всяка година емисиите от изгарянето на нефт и газ правят атмосферата "по-древна", а заедно с нея – и тъканите на организмите.

Моделирайки съдържанието на въглерод-14 в атмосферата на ХХI век, физикът Хийтър Гревън (Heather Graven) е изяснила, че в случай на рязко съкращаване на употребата на нефт и газ към 2020 година нивото на този изотоп ще се върне към прединдустриалния показател (XVIII век). Сега концентрацията на С-14 е по-висока, отколкото преди промишлената революция – поради многобройните изпитания на ядрено оръжие през 50-80-те години на ХХ век.

Но ако продължаваме да изгаряме нефт и газ на сегашното ниво до средата на века, то съдържанието на С-14 ще спадне едва ли не до нивото от началото на новата ера. В резултат към 2100 година учените няма да могат да различават току-що пресъхнало растение от древногръцки папирус.

Експертите по съдебна медицина няма да могат да изясняват на колко години са откритите от тях кости в гората – на 30 или на 300. И накрая, ще стане по-сложно да се доказва вината на бракониерите.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес