Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Истината зад белите петна по ноктите

16 февруари 2023, 09:35 часа • 5579 прочитания

Казват, че ноктите могат да ви кажат много за нечия личност. Това е предимно мит, но ноктите наистина говорят много за хигиената, характера на човека и дори са се превърнали в начин за изразяване на изкуство. Ноктите също са знак за нашето еволюционно наследство и най-важното, те служат като защитна бариера срещу вируси и бактерии.

Но има още нещо, което ноктите могат да направят за нас: те може да служат като индикатор за дефицит на някои минерали и други здравословни проблеми. Белите петна по ноктите може да са показателни за недостатъчно количество цинк, в по-редки случаи може да са и признак на екзема, здравословни проблеми или дори отравяне. Но има и много митове относно тези бели петна и най-често срещаният вероятно не е това, което си мислите.

Ноктите на ръцете и краката обикновено са бледорозови, с бяла част във формата на полумесец в корена, известна като лунула. Лунулата също е белезникава, но това не е типът бяло петно, за което говорим. Когато по нокътя се появят бели петна, те се наричат точкова левконихия (leuko означава бяло, onyx означава нокът).

От време на време може да видите малки малки бели петна, въпреки че те могат да останат незабелязани на пръв поглед. Често срещано е погрешното схващане, че тези петна са показателни за дефицит на калций или цинк. Въпреки това има няколко вида левконихия и най-честият случай е травма, а не минерален дефицит, пише ZME Science.

Белите петна обикновено се причиняват от травма, показваща увреждане на нокътното легло или на розово оцветената мека тъкан под нокътната плочка. Натъртването може да е причинено от удар с пръст по вратата или друга твърда повърхност и дори от гризане на ноктите. Петната обикновено изчезват с израстването на нокътя и трябва да изчезнат напълно след около 8 месеца.

Този тип травма на ноктите може да дойде от изненадващи неща. Дори гризането на ноктите ви може да ги причини (наистина не трябва да правите това), както и маникюрът.

Постоянното правене на маникюр също може да причини повече вреда, отколкото полза, тъй като може да нарани матрицата на ноктите, което води до тези бели петна. Честата употреба на лак може да увреди химически ноктите, което да доведе до обезцветяване и отслабване на нокътната плочка, а някои лакове за нокти може да са токсични. На свой ред това не ги прави много ефективна защита за тъканта отдолу, което я прави по-податлива на травми и да доведе до забавено заздравяване. Така че, ако правите ноктите си и сте забелязали бели петна по тях, може да е важно да кажете на вашия маникюрист.

Освен травма какво може да причини белите петна по ноктите?

Медиците не отхвърлят идеята, че левконихията се причинява от минерален дефицит, но това е рядък случай и изглежда повече изключение, отколкото правило. Това обаче не е извинение просто да игнорирате белите петна, особено ако се появяват редовно. Ако няма причина да подозирате някаква травма и забелязвате повтарящи се бели петна, може би е разумно да им обърнете повече внимание.

Други често срещани причини за бели петна по ноктите:

  • гъбична инфекция;
  • минерален дефицит (най-вероятно цинк);
  • определени лекарства или лечения;
  • отравяне с тежки метали;
  • бъбречна недостатъчност.

Както споменахме, не трябва да се тревожите, ако видите бели петна по ноктите си. Но ако сте сигурни, че не е травма, може да си струва да се консултирате с вашия лекар или дерматолог. Ако ги видите на краката си, но не и на ръцете си, например има вероятност това да е свързано с гъбична инфекция (тъй като краката отделят повече пот от ръцете и за кожата е по-трудно да диша).

Ако приемате (или възнамерявате да вземате) сериозно лекарство, струва си да проверите дали това не е страничен ефект от лечението. Дори да е така, белите петна са безвредни и не трябва да са причина за спиране на необходимото лечение.

Ако подозирате дефицит на минерали, не трябва бързо да тичате до аптеката за витамини или добавки, а по-скоро обърнете малко повече внимание на храненето си. Ноктите се състоят от протеини и един от начините да се грижите за тях е да добавите повече протеин към менюто си. Тъмнозелените листни зеленчуци и плодове, които са богати на антиоксиданти, също помагат за по-бързия растеж и заздравяване на ноктите.

В някои случаи белите петна по ноктите може да са признак на сърдечно заболяване, бъбречна недостатъчност, псориазис или пневмония. Може също да са причинени от алергични реакции към определени химикали, гъбични инфекции или странични ефекти на лекарства. Ако тези петна станат постоянни и се влошат, е време да потърсите лекарска помощ, тъй като това може да е признак за нещо сериозно – но тези случаи са много редки.

Друг вид бяло петно върху ноктите се нарича надлъжна левконихия и, както подсказва името, това са надлъжни линии вместо петна. Те са много по-редки и понякога може да са свързани с болестта на Дарие. Това често не се счита за „истинска“ левконихия.

Левхонихията е често срещан проблем и в по-голямата част от случаите напълно безвреден. Тя обикновено не е свързана със здравословни проблеми и не трябва да предизвиква безпокойство. Въпреки това, ако по ноктите ви периодично се появяват бели петна, няма да навреди да попитате вашия лекар за тях.

Ноктите не служат само за разкрасяване. Всъщност те имат по-голяма цел. Грижата за тях надхвърля просто получаването на редовен спа сеанс с маникюр или педикюр. За да стигнете до същината на това да имате добре изглеждащи нокти, здравословното и балансирано хранене плюс избягването на лоши навици като гризане на ноктите е най-доброто, което можете да направите за щастието на вашите нокти.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Биолози разбраха как се образуват уникалните ни пръстови отпечатъци

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес