Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Индийски студент се опита да използва кожата на приятел, за да измами биометричен скенер

28 август 2022, 13:30 часа • 3629 прочитания

Полицията в индийския град Вадодара е задържала двама младежи, които се опитали да ги измамят и да се явят на изпит за работа в местната железница чрез подмяна на пръстови отпечатъци. Един от студентите премахнал кожата от палеца си и я дал на приятел, за да измами биометричната система, съобщава NDTV.

През 1877 г. англичанинът Уилям Хершел, който е служил като полицай в Индия, излага хипотезата, че папиларният модел на пръстите на хората е уникален и не се променя – така се появява дактилоскопията. Но пръстовите отпечатъци отдавна се свързват не само с криминалистиката, но и с ежедневието ни. Преминаваме през биометрична идентификация при използване на смартфони, лаптопи, банкови карти и други приложения, в система за пропуски и в много други случаи. Може да изглежда, че опитите за фалшифициране на пръстови отпечатъци са подходящи само като сюжет във филми за измамници или убийци, но това не е така.

В последно време са предприемани многократни опити за копиране, пресъздаване или изменяне на пръстови отпечатъци. Например през 2013 г. германски хакер успява да заобиколи TouchID на iPhone с помощта на скенер, принтер и комплект за гравиране на печатни платки. На следващата година група хакери заявяват, че са пресъздали пръстов отпечатък с помощта на снимки с висока разделителна способност и са направили лепкав фалшив отпечатък, който може да заблуди скенера. Известни са и случаи, когато хора в опит да се изплъзнат от идентификация променят отпечатъците си по не много хуманен начин: изгарят пръстите си, пришиват кожа от краката си, режат и нараняват повърхността на възглавничките, за да нарушат модела на папиларните линии.

Индийският студент Маниш Кумар от щата Бихар помолил свой приятел да се яви вместо него на изпит за работа в железопътната компания. За да измами биометричната система, Кумар направил фалшив отпечатък за своя приятел в деня преди теста: той поставил левия си палец върху горещ тиган и след това отстранил кожата на мехура с острие. Неговият приятел Раджагуру Гупта залепил това парче кожа на пръста си и се явил на изпита на 22 август. Всички кандидати предоставили пръстовите си отпечатъци предварително, за да бъдат идентифицирани преди преминаване на теста – това трябвало да предотврати случаи на измами сред кандидатите.

Но след няколко опита Гупта така и не успял да премине биометричния скенер. Организаторите на изпита се усъмнили, че нещо не е наред, тогава студентът се опитал да скрие ръката си в джоба на панталона си. Дланта му била напръскана с антисептик и фалшивият отпечатък паднал от палеца. И двамата студенти били задържани и сега ги грозят повече от пет години затвор за измама, фалшификация и престъпен заговор.

По-рано американски разработчици представиха алгоритъм, който може да създаде универсални пръстови отпечатъци, които отговарят на фрагменти от пръстови отпечатъци на реални хора.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес