Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хората са способни да чуват тишината

12 юли 2023, 08:45 часа • 3213 прочитания

Тишината наистина е трудна за описване, но психолози от университета Джон Хопкинс (САЩ) са открили, че ние можем да я чуваме. Учените са представили изводите си в списание PNAS.

За тази цел изследователите провели няколко експеримента, в които използвали така наречените слухови илюзии. Подобно на оптичните илюзии, акустичните илюзии също могат да изкривят нашето възприятие: благодарение на работата на мозъка човек чува звуци, които не съществуват. Видовете слухови илюзии са много. Един пример е, когато един продължителен звуков сигнал изглежда по-продължителен за слушателя от два последователни кратки звука, дори ако те са с еднаква дължина.

Психолозите разбраха как хората си избират партньори

В експерименти с участието на 1000 души екип от психолози заменил звуковите сигнали в тази слухова илюзия с кратки периоди тишина. Между тези периоди участниците слушали всевъзможни шумове, имитиращи звуците от оживени улици, пазари, ресторанти, жп гари.

Изненадващо, резултатите били същите като при описаната по-горе акустична илюзия. Доброволците смятали, че дългият период на тишина е продължил по-дълго от два други, по-кратки периода без звуци.

„Има поне едно нещо, което чуваме, което чуваме и което не е звук – тишината. Тоест тези видове илюзии, които преди се смятаха за уникални за слуховата обработка на звуци, са ни присъщи и в случая с тишината: ние действително чуваме отсъствието на звук“, казва Иън Филипс, професор по философия, психология и науки за мозъка, съавтор на изследването.

Хората наистина не обичат да мислят - това е изписано на лицата ни

По думите на учените техните резултати откриват нов начин за изследване на така нареченото възприятие за отсъствие. Екипът планира да продължи да изследва степента, в която хората възприемат тишината, включително дали чуват тишина, която не е предшествана от звук.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес