Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хляб на 8600 години откриха в Чаталхьоюк

07 март 2024, 07:50 часа • 23487 прочитания

Археолози съобщиха за откритие, направено в Чаталхьоюк през 2021 г. До разрушена пещ те открили маса, която по предварителни оценки се състояла от пшеница, ечемик и грах. Последвалите анализи разкрили, че това са останки от заквасен, но неизпечен хляб, датиращи отпреди около 8600 години. Това съобщава университетът „Неджметин Ербакан“, цитиран от Arkeonews.

ОШЕ: Светилище на 8200 години е открито в Турция

Древният хляб е открит в район, наречен Мекан 66, в който са разположени кирпичени къщи, в които може да се влезе отгоре. Според археолозите днес няма друг подобен хляб. Но фактът, че в Чаталхьоюк е намерен хляб, изглежда, не изненада особено учените. Те с гордост признават, че този град е бил център на много изобретения и иновации.

Necmettin Erbakan Üniversitesi

Например преди това тук са открити тъкани, дървени инструменти, бои за стени и картини. Тук са открити и скелети под подовете, въпреки че сега е ужасяващо за нас да си представим как нашите предци са погребвали мъртвите си направо у дома.

Чаталхьоюк е едно от най-известните праисторически селища, датиращо приблизително от 7100 – 5600 г. пр.н.е. Този древен паметник, датиращ от епохата на неолита и халколита, е открит от британския изследовател Джеймс Мелаарт, който впоследствие се замесва в редица скандали.

Модел на праисторическото селище в музея на Ваймар. Wolfgang Sauber / CC BY-SA 4.0

ОЩЕ: Статуетка на странно божество на 8500 години е открита в Турция

За дългите години разкопки археолозите са открили тук множество жилищни сгради, съединени една на друга, светилища, погребения и артефакти, включително изделия, изработени от органични материали. Предполага се, че в разцвета си броят на жилищата в Чаталхьоюк е достигал две хиляди, а броят на жителите – приблизително десет хиляди души.

През 2012 г. Чаталхьоюк е включен в Списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес