Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Херодот не е излъгал: скитите използвали кожата на убити врагове

17 февруари 2024, 07:50 часа • 7139 прочитания

Свирепите скити според древногръцкия историк Херодот са били ужасяващи и кръвожадни. С точност и ниво на детайлност, което може да се характеризира като пламенно, той описва това, което очаква победените врагове на скитските воини – многобройните приложения, за които ще бъдат използвани техните безжизнени тела.

Техните кожи, казва Херодот, ще бъдат дъбени и оформени в колчани, за да съхраняват скитските стрели – последно, опустошително оскърбление.

Сребърна купа и златен конус от скитско царско погребение, изобразяващи скити, облечени в кожени дрехи. Museum of Historical Treasures of Ukraine, Kyiv

Херодот е обвиняван в фантастични измислици, поради което понякога е наричан „баща на лъжата“, но по този въпрос той, изглежда, е бил поне донякъде точен. Анализ на парчета кожа, извлечени от скитски гробове в Южна Украйна, разкрива, че някои от пробите от колчани наистина са от човешки произход, пише ScienceAlert.

„Нашите резултати показват, че скитите са използвали предимно опитомени видове като овце, кози, говеда и коне за производството на кожа, докато дрехите им са били направени от диви животни като лисици, катерици и котки“, пишат екип археолози под ръководството на Луиза Ерстет Брант от университета в Копенхаген, в статия в списанието PLOS One.

„Изненадващото откритие е наличието на две проби от човешка кожа, които за първи път предоставят пряко доказателство за твърдението на древногръцкия историк Херодот, че скитите са използвали кожата на мъртвите си врагове за производството на кожени трофейни предмети.“

Скитски воини, реконструкция. Kretschmer and Dr. Carl Rohrbach / Public Domain

Скитите са донякъде загадъчен народ, но знаем някои неща за тях. Те са били известни със своя войнствен, номадски начин на живот, владеейки евразийската степ между около 700 г. пр.н.е. и 300 г. пр.н.е.

Въпреки че този начин на живот не позволява да оставят след себе си например каменни градове, има археологически данни, предимно предмети, оставени в техните сложни погребални могили.

Разполагаме и с разказите на Херодот, живял през V век пр.н.е. – точно по времето, когато скитското общество е било в своя пик. Херодот посвещава цяла книга на скитите, включително на тяхната история и обичаи. В една забележителна глава той описва как скитските воини обезглавяват враговете си, използвайки главите, за да докажат делата си пред своите царе.

След това скитският воин сваля скалпа от главата на врага и използва кожата като кърпа за ръце, която окачват на юздата на своя кон. Колкото повече кърпи за ръце има един воин, толкова по-голям статут му се дава.

Много скити дори си правят дрехи от тези скалпове, съшивайки ги заедно като кожени палта, пише Херодот.

Мнозина също свалят кожата, ноктите и всичко останало от десните ръце на мъртвите си врагове и правят покривала за колчаните си; човешката кожа, както се оказва, е дебела и блестяща, най-блестящата и бяла кожа от всички, може да се каже. Мнозина одират кожата и от цялото тяло и я носят на кон, опъната върху дървена рамка.

Звучи като ужасяващ слух, който може да е измислен, за да се преувеличи варварството. Но една сложна погребална могила като че ли съвпада с това, което изглежда като друго пресилено описание на Херодот за погребението на скитски цар.

Някои от кожените фрагменти, анализирани в изследването. Ørsted Brandt et al. / PLOS One, 2023

Ерстет Брант и нейният екип са изследвали 45 парчета кожа, извадени от 14 гроба. Преди години учените биха разчитали на анализ на строежа на кожата, тъй като ДНК се унищожава при дъбене на кожа. Съвсем наскоро обаче учените разработили техники за анализиране на белтъците в кожата и използване на тази информация за идентифициране.

Изследователите успели чии са повечето от остатъците от кожа. Повечето, както вече беше отбелязано, били на животни. Не е ясно за какво е използвана кожата в много случаи. Някои може да са били ботуши или дрехи. Колчаните и контейнерите за стрели обаче били лесно разпознати; и на два различни колчана била открита човешка кожа.

Не целите колчани обаче са били изработени от човешка кожа. Най-често конструкцията им била изработена от кожи на няколко животни, като човешката кожа е в горната част на колчана. Това предполага, казват изследователите, че колчаните са били правени от каквато и да е кожа, която е била на разположение, като може би отгоре са поставяни по-редки кожи.

Проби 21 и 7, оградени в червено, били идентифицирани като човешка кожа. Ørsted Brandt et al. / PLOS One, 2023

Разбира се, скитите са били много повече от твърденията за тяхното варварство. По думите на изследователите те са окупирали земята между заселените общности в Европа и Азия и са били инструмент за преноса на езици, стоки, технологии, идеологии и дори болести между два отделни свята.

Има също доказателства, които предполагат, че някои от скитите са уседнали в по-аграрен начин на живот. Кожите, които са изработили, могат да ни разкажат за животните, които са отглеждали и използвали, както и за технологиите, които са прилагали за това. И така, човешката кожа е интересна, но също така и животинската кожа, казват изследователите.

„Нашите резултати ни помагат да започнем да разглеждаме икономиката на скитската експлоатация на животни – не само за храна, козина, сцепление и езда, но и за най-важния, но рядко разглеждан материал – кожата“, пишат учените в статията си.

„Ние също идентифицирахме два колчана, съставени поне частично от човешка кожа, подкрепяйки твърдението на Херодот, че някои части от някои скитски колчани всъщност са направени от човешка кожа, вероятно от победени врагове.“

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес