Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гробница на Цербер е открита в Италия

09 октомври 2023, 09:10 часа • 27694 прочитания

Водопроводни работи в Джулиано, предградие на Неапол, разкриха непокътната камера-гробница със стенописи по таваните и стените в отлично състояние. Фрески с митологични персонажи и сувенири има и по четирите стени на гробницата. Те са напълно непокътнати и са съхранили яркия си цвят. По предварителни оценки гробницата датира отпреди около 2000 години, съобщава The History Blog.

Снимки: Soprintendenza Archeologia Belle Arti e Paesaggio per l’Area Metropolitana di Napoli

Гробницата е открита в земеделска земя при археологически проучвания на мястото на ремонт на водопровода. Пробните разкопки разкрили наличието на множество древни гробници, погребения и кремации, обхващащи поне 400 години от републиканската епоха до имперската епоха. В края на некропола археолозите открили стена opus incertum (стил на зидария, използващ необработен камък с различни форми и размери).

ОЩЕ: Къде е входът към подземния свят? Митични места, които действително съществуват

Оказало се, че това е предната стена на гробницата и също като вътрешността е в отлично състояние, все още покрита от тежка туфова плоча над квадратния вход. В горната част на гробницата е направена вдлъбнатина, за да се създаде отвор, който след приключване на всички работи бил запълнен с плочки.

Археолозите са получили достъп до гробната камера, като са свалили плочките, покриващи отвора на тавана. Те открили съдържанието напълно непокътнато и в безупречно състояние. Стените били изрисувани с гирлянди и митологични сцени. Удивителната картина, която дава името на гробницата, изобразява 12-ия и най-опасен от подвизите на Херкулес: когато той се спуска в Хадес под ръководството на Меркурий, за да улови триглавото куче чудовище Цербер.

На предната стена са изобразени ихтиокентаврите – двойка морски богове с горна част тялото на човек, предни крака на кон и дълги змиевидни опашки на риба, държащи клипеус (кръгъл щит). Те са придружени от два крилати ерота (подобни на римския Купидон бебета).

ОЩЕ: Реките на Хадес и подземния свят

Във вътрешността на гробницата имало и три изрисувани клинаи (олтари), в които имало съдове за възлияние, и което е още по-забележително – самите покойници, поставени на погребални легла до богати гробни инвентари. Разкопките на гробната камера продължават, а археолозите планират да проучат и по-големия некропол.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес