Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Градивните елементи на ДНК са открити в метеорити

27 април 2022, 10:40 часа • 2957 прочитания

Учени са открили пиримидинови бази в три богати на въглерод метеорита. Тези бази са от съществено значение за изграждането на ДНК и РНК. Откритието подкрепя идеята, че градивните елементи, които играят роля в генетичните функции на ранния живот, са били донесени на Земята от Космоса. Резултатите от изследването са представени в списание Nature Communications.

„За формирането на ДНК и РНК са необходими два вида химични строителни блока, или азотни бази. Това са пиримидини, към които се отнасят цитозин, урацил и тимин, и пурини“, казват авторите на изследването.

По-рано в метеорити са идентифицирани само пуринови азотни основи и урацил. Но откриването на пиримидини в лабораторни експерименти, симулиращи условията на междузвездната среда, довело до предположението, че те също може да са били доставени на нашата планета от астероиди.

В рамките на изследването учените анализирали проби от метеоритите Мърчисън, Мъри и Тагиш. В допълнение към съединенията, открити по-рано в метеоритите, те успели да идентифицират за първи път различни пиримидинови бази като цитозин и тимин.

Тези съединения присъстват в концентрации, аналогични на тези, предвидени от лабораторните експерименти, пресъздаващи условията в най-ранните етапи от раждането на Слънчевата система.

Размерът не е имал значение: Как метеоритите са погубвали всичко живо

Дълго време оставаше загадка защо в метеоритите се откриват само пурини, а не пирамидини. Предварителни лабораторни експерименти, симулиращи условията в Космическото пространство, позволили да се предположи, че пурините и пирамидините може да са се образували по време на химични реакции под въздействието на светлина в междузвездни молекулярни облаци, а след това тези съединения може да са попаднали в астероиди и метеорити по време на образуването на Слънчевата система. Такива химични реакции можело да се осъществяват и директно в космическите камъни.

Сега учените най-после са открили всички пирамидини и пурини, съдържащи се в ДНК и РНК, в метеорити, паднали на Земята.

„Присъствието на петте основни нуклеобази в метеоритите може да допринесе за появата на генетични функции дори преди появата на живота на ранната Земя“, казва водещият автор на изследването Ясухиро Оба, астрохимик от университета Хокайдо в Япония.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как са се образували Земята и Марс – разказват метеоритите

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес