Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Готови ли сте за Кървавата Суперлуна?

27 септември 2015, 09:06 часа • 20858 прочитания

Очакваното с нетърпение затъмнение на Суперлуната може да окаже магическо действие на астрономи и любители, но в това събитие няма абсолютно нищо свръхестествено.

Тази нощ жителите на Европа, Западна Азия, Източно-Тихоокеанския регион, Северна и Южна Америка ще станат свидетели на пълно затъмнение, което съвпада с преминаването на Луната през най-близката до Земята точка от своята орбита – перигей.

С други думи, ще наблюдаваме две впечатляващи явления в едно – Кървава луна и Суперлуние. Това събитие е първото по рода си от 1982 година насам, а следващото ще бъде през 2033 година.

Причината за небесния феномен Суперлуние се крие в елиптичната форма на лунната орбита около Земята – когато Луната се намира в перигея, тя изглежда с 14% по-голяма и с 30% по-ярка от Луната в апогея (най-далечната от Земята точка от своята орбита). Такава Луна, ако тя се намира във фазата пълнолуние, се нарича Суперлуна.

Затъмнение на Луната се случва, когато Слънцето, Земята и Луната се построяват в една линия и сянката, хвърляна от нашата планета, изцяло покрива царицата на нощното небе.

Именно зрелищното съвпадение на тези две забележителни събития ще наблюдаваме тази нощ.

Ярката Суперлуна ще започне постепенно да потъмнява в 0:11 часа по Гринуич на 28 септември (3:11 часа българско време), казват от НАСА. Пълното затъмнение започва в 2:11 часа по Гринуич (5:11 часа българско време) и ще продължи 72 минути.

Пожелаваме ви безоблачна нощ!

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес