Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Google отбелязва 136 г. от рождението на Георгиос Папаниколау

13 май 2019, 09:50 часа • 7356 прочитания

Google създаде Doodle (Драскулка) в чест на 136-та годишнина от рождението на учения Георгиос Николау Папаниколау.

Папаниколау е гръцки медик, пионер в цитологията и ранната диагностика на раковите заболявания. Тестът на Папаниколау (ПАП тест, цитонамазка) днес се използва в цял свят за откриване на рак на шийката на матката при жените в ранните стадии на заболяването.

След дълги изследвания в областта на дегенеративното въздействие на алкохола върху свине, Папаниколау насочва вниманието си към проблемите на размножаването, свързани с функциите на половите органи, определянето на пола, функцията на жлезите с вътрешна секреция и половите хормони. През 1923 г. Папаниколау прилага свой метод на изследване върху жени, започвайки от собствената си жена, като изучава физиологията на половите функции, а по-нататък – и диагнозата на рак на матката.

Неговият метод първоначално е посрещнат със скептицизъм, но впоследствие придобива широка популярност. Медикът става основател на ново научно направление в цитологията. Методът му открива широки хоризонти пред медицинските изследвания на половата физиология и ендокринология - и особено при диагностиката на рака.

Папаниколау има над 100 публикации, от тях 3 са монографии.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес