Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Френска целувка, целувка за поздрав или довиждане: Днес отбелязваме Международния й ден!

06 юли 2023, 10:24 часа • 2794 прочитания

Без значение кой вид целувка предпочитате, Международният ден на целувката - 6 юли, е идеалното време за отбелязване на този прост, но силен жест. От френската целувка и официалната целувка по бузата до целувката за поздрав и целувката за довиждане - това е вековна практика със значение, което се простира далеч отвъд романтиката.

Ако се върнем назад във времето, можем да благодарим на римляните за широкото разпространение на целувката в Европа. Те описват целувката в три форми: osculum (приятелско погалване по бузата), basium (любовна целувка по устните) и savium (най-страстната целувка по устата). В римското общество кога, къде и как целуваш някого е било важен показател за социалния статус.

Предполага се, че терминът "френска целувка" най-вероятно е измислен от американски и британски военнослужещи във Франция по време на Първата световна война, които са забелязали, че галските жени са по-отворени към прилагането на страстната техника, отколкото техните американски и британски посестрими. Така че, въпреки че французите очевидно не са първите, които се занимават с "френска целувка", изглежда съвсем правилно да им се отдаде дължимото заради любовния ентусиазъм на френските влюбени преди сто години.

ОЩЕ: 10 невероятни факта за целувката

Интересно е, че французите всъщност доскоро нямаха специална дума за известната целувка уста в уста. Глаголът galocher, определян като "целуване с езици", е добавен в популярния, но неофициален френски речник Le Petit Robert едва през 2014 г. В днешно време френските целувки са толкова популярни, че екип от японски изследователи наскоро изобрети машина за френски целувки, в която разделени двойки могат да се свържат посредством подобни на сламки устройства, които работят с помощта на компютър.

Самият Международен ден на целувката не е само, за да се отдаде нужното внимание на целувката, а за сближаване на хората като цяло. Основната идея, която стои зад него, е, че много хора са забравили простите удоволствия, свързани с целувката - заради самата целувка, а не като обикновена социална формалност. Целувката може да бъде приятно преживяване сама по себе си и е израз на любов и интимност.

Честит празник!

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес