Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти на СЗО: Трябват нови ковид ваксини, бустери от сегашните няма да са устойчива тактика

12 януари 2022, 07:26 часа • 7697 прочитания

Стратегия на база поставяне бустерни дози от първоначално разработените ваксини срещу COVID-19 най-вероятно няма да е устойчива и подходяща. Ваксините трябва да предизвикват имунен отговор, който да е широкообхватен, силен и дълготраен, за да се намали нуждата от бустерни дози. Това заключение прави технически комитет от експерти на СЗО, предаде Reuters.

В изявлението се посочва, че сегашните ваксини трябва да бъдат променени така, че да се броят с Омикрон. Но заключението на експертите не е за това да се правят изрично нови ваксини, специално заради Омикрон.

Същността на мнението е, че „ъпдейтнати ваксини” трябва да бъдат насочени или към доминиращия сега Омикрон, или да са „мултивалентни” т.е. да блокират няколко варианта едновременно. На това условие отговарят проектите за панкоронавирусни ваксини – подробности за прототип ТУК!

Припомняме, че директорът на Pfizer Алберт Бурла вече заяви, че ще има нужда от специално разработена ваксина срещу Омикрон и ще компанията ще е готова с такава през март, 2022 година.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес