Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Новият щам на COVID-19 може да е заразен за прекаралите първата вълна

28 декември 2020, 09:49 часа • 2373 прочитания

"Хората, които са преболедували коронавируса през първата вълна, могат да се окажат по-малко защитени срещу новия щам на COVID-19, въпреки наличието на антитела." Това заяви пред РИА Новости Ана Баранова, професор по системна биология към университета Джордж Мейсън.

"Тази новина - откриването на новия щам на COVID-19 във Великобритания, е свързана с тези, които са били болни по време на първата вълна. Да, те може да не са напълно защитени от повторна инфекция в зависимост от вида на натрупаните антитела в кръвта им", каза още Баранова, предаде БГНЕС.

По-рано стана известно за откриването във Великобритания на нова мутация на коронавируса SARS-CoV-2. Консултативният съвет на Обединеното кралство за нови и възникващи заплахи с респираторния вирус потвърди, че идентифицираният в страната вариант на коронавируса се разпространява по-бързо и изисква още по-голяма предпазливост от населението. Въпреки че новият вариант на вируса, според предварителните оценки, може да бъде със 70% по-заразен от обичайния, все още няма нищо, което да предполага, че е по-опасен от гледна точка на смъртност или хоспитализация.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес