Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Египетски фараон покривал робите с мед, за да отблъсне мухите

14 май 2022, 08:55 часа • 18903 прочитания

Пепи II (или Пиопи) е египетски фараон от Старото царство, възкачил се на трона невръстен – на 6-годишна възраст. Според учените чувството му за "избраност" го е довело до превръщането му в един от най-взискателните царе на Древен Египет, пише Ancient Origins.

Пепи II Неферкара е фараон от 6-а династия на Старото царство, управлявал приблизително през 2300-2206 г. пр.н.е. Заслужава да се отбележи обаче, че в първите години на управлението на Пиопи II вместо него управлява майка му Анхесенпепи II.

Фараонът обикновено се описва като най-дълго управлявалият монарх в историята, като някои източници споменават 94-годишното му управление, докато други посочват, че е продължило 64 години.

Ужасяващо поведение

Освен с дългото си управление Пепи II е известен и с доста налудничавото си поведение.

Съхранено писмо, което Пепи II пише до Харкуф, губернатор на Асуан и ръководител на една от експедициите, изпратени от Пепи II в Нубия, показва, че Пепи II е поискал танцуващ пигмей (мъж с много малък ръст) да бъде заловен „учтиво“ и да бъде доведен, за да забавлява двора.

Също така фараонът ненавиждал мухите, затова поискал робите му да бъдат покрити с мед, изпълнявайки функцията на капан за мухи. В резултат на това, благодарение на сръчността и непоклатимата упоритост на това насекомо, мухата започнала да се радва на голямо уважение, като символ на постоянство и упоритост. Затова със златни мухи били награждавани на войници, показали такива качества на бойното поле.

Амулети с мухи били изработвани от злато, сребро, афганистански лапис лазули, фаянс, карнеол и аметист. Също така древните египтяни вярвали, че носенето на амулет с муха предпазва от ухапвания от насекоми или отблъсква мухите.

Припомняме, че по-рано египтолозите успяха да разберат какъв парфюм е използвала царица Клеопатра. Комбинирайки древни текстове и съвременна химия, изследователите пресъздадоха парфюма, използван от последната царица на Египет.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как персийският цар Ксеркс заповяда да се бичува морето за наказание

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес