Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Едно от най-страшните вулканични изригвания и наводнения отпреди повече от 1000 години може да се повтори

18 октомври 2024, 08:20 часа • 1701 прочитания

През 946 г. вулканът Чанбайшан-Тянчи, на границата между Китай и Северна Корея, изригва свирепо. Изригването освождава десетки кубични километри магма и предизвика масивно наводнение от езерото на върха на вулкана, известно днес като Небесното езеро. Доказателствата за потопа все още могат да се видят под формата на камъни и по-малки скали, измити от горното течение на вулкана, пише сайтът Eos на Американския геофизичен съюз.

Физици обясниха зелените залези след изригването на Кракатау през 1883 г.

Чанбайшан-Тянчи, известен като Бейтоушан (Пектусан) на корейски, може да изригне отново, така че вулканолозите искат да разберат рисковете, които крие. За да изследват катастрофалното наводнение, последвало изригването през 946 г., учените изследвали слоестите отлагания от вулкана. Тяхната работа предполага, че най-малко 1 кубичен километър вода се е изляла от вулканичната калдера, причинявайки ерозия на седимента със скорост до 34 метра в час за около 3 часа.

Въздушна снимка на Небесното езеро в планината Чанбай. Xu Yinhua / CC BY-SA 4.0

Изследователите също заключават, че изригването се е състояло от две фази, като наводнението е настъпило между двете. Други учени предполагат, че наводнението се е случило в един мигновен епизод, след като изригването е напукало стените на вулкана, но авторите на това изследване намират този сценарий за нереалистичен, тъй като утайката не е толкова широко разпространена, колкото би се очаквало от един внезапен епизод.

Изследователите предлагат три алтернативни сценария. При първия водата просто прелива от ръба на калдерата в отговор на издигащата се отдолу магма. Във втория вулканът предизвика земетресение, което срутва вътрешната стена на калдерата в езерото, причинявайки преливането му. И в третия валежите преди събитието напълнили калдерата и отслабили стените на кратера, позволявайки на водата да изтече.

Къде се намират действащите вулкани в Европа

Разбирането на древните наводнения като събитието от 946 г. може да помогне на уязвимите групи от населението да се подготвят за бъдещи природни бедствия не само от Чанбайшан-Тянчи, но и от вулканите по целия свят, пишат изследователите.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес