Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Две чаши кафе дневно снижават риска от сърдечносъдови заболявания с 15%

28 март 2022, 09:50 часа • 2516 прочитания

Австралийски изследователи твърдят, че пиенето на две до три чаши кафе на ден може сериозно да намали риска от сърдечни заболявания и да удължи живота на пациентите. Учените стигнали до това заключение, след като анализирали данни от проучване сред почти 400 000 души на възраст над 50 години, при които в продължение на 10 години не са фиксирани сърдечносъдови заболявания, пише Daily Mail.

Пълните резултати от изследването ще бъдат представени на годишната научна конференция на Американския колеж по кардиология във Вашингтон.

Хората, които пият две или три чаши кафе всеки ден - а това е обичайното количество, консумирано дневно от средния британец и американец - имат 10-15% по-нисък риск от развитие на коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, неравномерен пулс или смърт от друга причина. Този ефект се запазвал независимо дали участниците в проучването пият разтворимо или смляно кафе, но безкофеиновото кафе не осигурявало същите ползи за здравето.

Изследователите също така направили извадка от хора, които вече са имали някаква форма на сърдечно заболяване, и са установили, че и за тях пиенето на две до три чаши кафе на ден значително намалило риска от смърт в сравнение с тези, които изобщо не пиели кафе. Лекарите обикновено не съветват пациентите си да пият кафе, тъй като го смятат за силен естествен стимулант, който може да влоши сърдечните проблеми.

Храни и напитки, с които да заместите кафето

Нашите данни показват, че ежедневната консумация на кафе не трябва да предизвиква такива опасения и наистина трябва да бъде включена както в диетата на здрави хора, така и на тези със сърдечни проблеми“, каза професор Питър Кистлър, експерт от австралийския Институт за изследване на сърцето Бейкър в Мелбърн, ръководител на изследването.

Специалистите на института работили с UK BioBank – британска база данни, съдържаща здравна информация за повече от половин милион британци, които са били проследявани в продължение на 10 години. Включените в тази база данни хора попълвали въпросник, който включвал и ежедневната консумация на кафе.

Но други изследвания по-рано са показали, че прекомерната консумация на кафе може да увеличи риска от високо кръвно налягане, Националната здравна служба на Великобритания предупреди също, че пиенето на повече от четири чаши на ден е много рисковано и медиците често съветват кафе маниаците да преминат към други напитки без кофеин.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Мъж изпил еквивалент на 200 чаши кафе. Ето какво се е случило с него

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес