Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Древните хора в Европа са палили огън преди най-малко 250 000 години

19 май 2023, 08:40 часа • 2881 прочитания

Ранните хора в Европа са палели и контролирали огъня поне 50 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега, установиха изследователи от университета Хериот-Уат в Шотландия.

В статия, публикувана в списание Scientific Reports, учените представят доказателства, че нашите предци в Европа са използвали огън за дейности като готвене, отопление и защита преди най-малко 250 000 години. Предишни свидетелства сочеха, че хората са управлявали огъня в Европа много по-късно, преди около 200 000 години.

Използвайки съдебно-химични методи за идентифициране на молекули на непълно изгаряне, изследователският екип от Школата по енергия, геонаука, инфраструктура и общество на Хелиот Уат е открил следи от огън във Валдокарос II – археологически обект близо до Мадрид в Испания, пише Phys.org.

Д-р Клейтън Магил, асистент в Хелиот Уат, който е специалист в използването на геохимия за реконструиране на древни условия на околната среда, ръководи проекта в сътрудничество с испанските археолози Сузана Рубио Хара и Хоакин Панера от университета Комплутенсе в Мадрид. Геохимията включва изучаване на химичния състав на земята и нейните скали и минерали.

Човечеството никога не е откривало огън отвъд Земята

„Открихме категорични доказателства за изгаряне и останките са организирани в модел, което предполага, че хората са тези, които са палили и контролирали огъня. Или са използвали огъня, за да готвят, или да се защитават. Пространственото моделиране ни казва, че са защитавали нещо, като дом или зона за спане, всекидневна или кухня или заграждение за животни“, казва д-р Магил.

Химическите профили на овъглените останки също предполагат, че нашите предци са избирали определени видове дърва за огрев заради свойствата им на изгаряне, като топлина и липса на дим.

Според учените изводите са „много вълнуващи" и запълват празнина в нашето разбиране за контролирания от човека огън и човешкото развитие.

„Това е важно, защото нашият вид се определя от използването на огъня – пояснява д-р Магил. – Възможността да готвим храна, за да нахраним големите си мозъци, е едно от нещата, които са ни направили толкова успешни в еволюционен смисъл. Огънят също носи защита и насърчава комуникацията и връзката. И сега имаме окончателни, неоспорими доказателства, че хората са палили и гасили огньове в Европа около 50 000 години по-рано, отколкото подозирахме.“

В следващата фаза на проекта изследователите ще изучат каменни инструменти, открити в близост до огнищата, за да установят дали те са били използвани по определени начини около запалването и контролирането на огъня – например за рязане на месо или стриване на растения.

Древните хора разбирали от пространствено планиране

„Искаме да разберем дали селективното или специализирано използване на инструменти е нещо, което поне теоретично трябва да върви ръка за ръка с контрола на огъня“, казва д-р Магил, който е и асистент по геоенергия в Центъра за земни и морски науки Lyell, един от глобалните изследователски институти на Хелиот Уат.

В световен мащаб най-старите ясни доказателства за контролиран от човека огън са в Източна Африка преди около 1,5 милиона години и в Израел преди около 790 000 години. В Европа държави, включително Унгария, Франция и Германия, са свързани с предишни доказателства за употребата на огън от древните хора.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес