Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Древните четириноги възстановявали загубените си крайници

28 октомври 2015, 08:15 часа • 8404 прочитания

Учените изследвали способностите на земноводните животни към регенерация на загубените части от тялото и установили, че преди тази способност вероятно са притежавали всички четириноги, но са я загубили в хода на еволюцията. Статията на учените е публикувана в сп. Nature.

Днес саламандрите са единствените живи същества, способни да регенерират загубените части на тялото си, като отново си отгледат не само опашка, но и лапи.

"Ако гущерите могат да регенерират опашката си един или два пъти, като разположеният в опашката участък от гръбначния стълб се заменя с хрущял, саламандрите си отглеждат нова пълноценна опашка, включително елементи на гръбначния стълб, прешлени и мускулатура", коментира един от изследователите.

Изследователите анализирали останките на древни земноводни на възраст 290 млн. години и изяснили, че по това време четириногите земноводни са били способни да регенерират своите крайници.

Предците на саламандрите са се появили 80 млн. години по-късно. Авторите на статията смятат, че е възможно способността за възстановяване на загубени крайници да е била присъща на всички четириноги животни, но да са я загубили в хода на еволюцията.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес