Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Данни от САЩ: Естественият имунитет помага повече от ваксините срещу Делта варианта

20 януари 2022, 07:40 часа • 7693 прочитания

Хората, които са преболедували Ковид и са се сблъскали след това във варианта му Делта, са били по-добре защитени, отколкото ако само са били ваксинирани. Най-добър обаче е бил имунитетът, ако си хем преболедувал, хем ваксиниран. Това сочи изследване, направено по поръчка на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC), предаде Reuters.

Резултатите показват промяна спрямо предишни варианти на COVID-19. Срещу британския вариант (Алфа) имунитетът е бил по-добър, ако си ваксиниран, а не ако си преболедувал. Но изследването не казва колко сериозно са боледували хората от COVID-19, преди да "тестват" имунитета си срещу Делта.

Анализът е извършен преди появата на варианта на Омикрон, който промени картината и в момента е отговорен за 99,5% от случаите на COVID-19 в САЩ. Омикрон избягва по-успешно създаваните и от преболедуване, и от сегашните ваксини антитела. Изследването се базира на случаи на КОВИД при 1,1 милиона души, които са дали положителен тест в Ню Йорк и Калифорния между 30 май до 30 ноември 2021 г.

До 30 ноември 2021 г. около 131 000 жители на Калифорния и Ню Йорк са починали от Ковид - двата щата, които са водещи в изследването. Това показва нуждата от ваксинация, за да е по-леко заболяването. "Ваксинацията е най-безопасният начин да се предпазиш от COVID-19. Вирусите непрекъснато се променят, включително вирусът, който причинява Ковид", се казва в изявление на Центровете. Причината - данните от изследването сочат, че само до 30 ноември, 2021 година от COVID-19 са починали 130 781 души!

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес