Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Български учени изследват връзката между радона и земетресенията

25 април 2017, 08:15 часа • 3732 прочитания

Български учени изследват връзката между радона и земетресенията.

В пещерата „Лепеница” край Ракитово се правят различни изследвания, каза за Радио „Фокус” – Пазарджик Свилен Топчиев, председател на Сдружение „Суткя”. Той обясни, че освен пещерната фауна се проучват и температурата, влажността, съдържанието на различни газове в пещерата.

„Едно от най-интересните проучвания е свързано с газ радон, тъй като се констатира завишаване на съдържанието му в определени моменти. Ако БАН успее да осъществи успешно един бъдещ проект, ще бъде изследвана причината за натрупването на този газ. Един от учените вече втора-трета година изследва нивата на радон”, обясни Топчиев. Той уточни, че нивото на радона е ниско и не е опасно за учените и за посетителите на пещерата, но факт е, че понякога има промени в нивата на този газ.

„Прави впечатление, че когато се случват различни земетресения, нивата на радона се променят. Учените смятат, че ако се реализира проект, в който се изследва тази зависимост може да се прогнозират земетресенията”, допълни Топчиев. Той каза също, че проектът ще е полезен, тъй като в района на Ракитово стават земетресения.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес