Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Брюнет с кафяви очи. Учени пресъздадоха лицето на „вампир“ от XVIII век (ВИДЕО)

03 ноември 2022, 08:10 часа • 14444 прочитания

В края на XVIII век мъж е бил погребан в Грисуолд, Кънектикът, с бедрените му кости, поставени на кръст, което показва, че местните хора са го смятали за вампир. Но много малко се знаело за този човек. Повече от 200 години по-късно ДНК доказателства разкриват как може да е изглеждал той. (И да, той генетично е човек, пише Live Science.)

След извършване на ДНК анализи криминалисти от компанията за ДНК технологии Parabon NanoLabs във Вирджиния и Лабораторията за ДНК идентификация на Въоръжените сили (AFDIL) в Делауеър са стигнали до заключението, че при смъртта си мъжът (известен като JB55) е бил на около 55 години и е страдал от туберкулоза. Това заболяване оцветявало кожата на болните в бледожълт цвят, очите им ставали червени и подути, а около устата понякога се появявали петна от кръв от кашлицата, което преди столетия може да е възприемано като признак на вампиризъм.

Използвайки софтуер за 3D лицева реконструкция, съдебен художник е установил, че JB55 вероятно е имал светла кожа, кафяви или лешникови очи, кафява или черна коса и малко лунички.

Въз основа на разположението на краката и черепа в гроба изследователите са направили извод, че в даден момент тялото е било изкопано и отново погребано – практика, често свързвана с вярата, че някой е вампир.

„Останките бяха открити с кръстосани върху гръдния кош бедрени кости –  казва Елън Грейтак, директор по биоинформатика в Parabon NanoLabs. – По този начин той няма да може да стане и да напада живите.“

За да извършат анализите, криминалистите започнали с извличане на ДНК от скелета на мъжа. Работата с кости на повече от два века обаче се оказало предизвикателство.

„Когато костите остареят, те се разрушават. Освен това, когато останките са престояли в околната среда стотици години, ДНК от околната среда, от бактерии и гъбички също се озовава в пробата. Искахме да покажем, че можем да извлечем ДНК от подобни исторически проби“, казва Грейтак.

Според учените останките на негови роднини, най-вероятно братовчеди, които са били погребани наблизо, също са помогнали за определяне на ДНК на починалия.

Останките на този „вампир“ са открити преди повече от 30 години. Дадено им било името JB55 въз основа на надписа върху надгробната плоча. Доскоро мъжът бил неизвестен жител на Съединените щати. Оказало се, че се казва Джон Барбър, бил е фермер и е починал от туберкулоза. Тогава станало ясно, че надписът JB55 са инициалите на този мъж, а 55 е възрастта му в момента на смъртта.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес