Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бразилски маймуни ползват сечива за отваряне на кашу от 700 години

14 юли 2016, 08:15 часа • 7077 прочитания

Използването на сечива беше смятано за една от основните разделителни линии между маймуните и хората. Според ново проучване в Бразилия, цитирано от „Индипендънт”, са открити доказателства, че местни маймуни капуцини използват каменни чукове и наковални, за да разбиват черупките на ядки кашу от поне 700 години.

Нещо повече, учените смятат, че хората в региона са открили ядивността на кашуто, след като станали свидетели на процеса за отделянето му при маймуните.

Капуцините изглежда са традиционалисти като използват един и същи начин за отваряне на кашу, вместо да изобретят по-удобен. Те използват квадратни, заострени кварцитни камъни за чукове, и плоски пясъчни камъни за наковални.

„Имаме нови доказателства, които предполагат, че маймуните и други примати от африкански произход използват сечива от стотици, може би хиляди години… Това е вълнуваща, неизследвана научна сфера, която може да ни разкаже за маймунското влияние върху човека”, заяви д-р Майкъл Хаслам, един от ръководителите на изследваното, публикувано в журнала „Съвременна биология”.

„При капуцините 700 години се равняват на 100 поколения. Това е еквивалента на 2500 години при хората. Те използват едни и същи материали по едни и същи начини, за разлика от хората, които за последните 2500 години сме стигнали от Желязната епоха до сегашната”, заяви д-р Хаслам.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес