Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Брачните танци на динозаврите

11 януари 2016, 08:15 часа • 6645 прочитания

Изследователите намират все повече и повече доказателства, че динозаврите са приличали на съвременни птици. Сега към това може да се добави още едно сходство: брачните игри.

Според статия, публикувана наскоро в Scientific Reports, изследователите са открили доказателства, че брачните ритуали на динозаврите много приличат на ритуалите на съвременните птици.

Някои самци обичат да правят истинско шоу, привличайки самката, те изкопават или украсяват гнездата си, като така показват колко безопасен или впечатляващ дом могат да осигурят за своето потомство.

Учените са открили в Колорадо доказателство, че динозаврите са постъпвали по същия начин – копаели са земята, виели са демонстративни гнезда, за да привличат самката. Такива дупки са открити за първи път и някои от тях са с размер на голяма вана.

Изследователите са на мнение, че това са останки не от истински гнезда, тъй като те не са точно с такава форма, в тях няма яйца или черупки, или свидетелства от мътене, а и не са разположени толкова добре, както известните места за гнезда.

"Такива находки имат сериозни последствия – казва Мартин Локли, главен автор на статията. – Това са физически доказателства за праисторически брачни игри, много подобни на съвременните птичи. Птиците правят подобни церемонии на ухажване, като копаят специални гнезда до мястото, където след това ще бъде истинското. Тези дупки ни дават свидетелства, че преди милиони години динозаврите са се събирали тук в брачния период, а след това са гнездили наблизо."

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес