Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

BioNTech с предупреждение за втората доза от ваксината срещу коронавируса

05 януари 2021, 15:57 часа • 3901 прочитания

Германската фирма BioNTech предупреди, че няма данни, подкрепящи "безопасността и ефикасността" на отлагането на поставянето на втората доза от ваксината ѝ срещу COVID-19 след повече от три седмици, тъй като някои страни отлагат втората инжекция, за да дадат на повече хора първата доза, предаде БГНЕС.

BioNTech, която разработи ваксината с американския гигант Pfizer, заяви, че нейните клинични данни, показващи 95-процентова ефикасност, се основават на график от две дози, разделени като прием от 21 дни

"Безопасността и ефикасността на ваксината не са оценявани при различни схеми на дозиране. Въпреки че данните ... показват, че има частична защита от ваксината още 12 дни след първата доза, няма данни, които да доказват, че защитата след първата доза се поддържа след 21 дни", се казва в изявлението.

Изправена пред ограничените доставки на ваксини, Дания обяви вчера, че ще разреди биенето на ваксини до 6 седмици, докато Великобритания промени препоръките за втората инжекция - може да се изчака до 12 седмици. Германия също обмисля отлагане на втората доза за повече от 21 дни.

"Докато решенията за алтернативни режими на дозиране се вземат от здравните власти, ние вярваме, че е необходима втора доза, за да се осигури максимална защита срещу болестта", казаха от BioNTech.

Базираната в Майнц BioNTech заяви, че продължава да се ангажира да продължи "диалога с регулаторите, здравните органи и правителствата" относно "всякакви решения за общественото здраве".

Ваксините и коронавирусът: Опасенията и разликите в позициите на проф. Аргирова, проф. Чорбанов и д-р Симидчиев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес