Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без телевизия и радио в автобуси, ресторанти и барове, ако не са си платили?

21 ноември 2018, 15:52 часа • 11288 прочитания

Публичното излъчване на телевизионна или радио програма няма да е възможно, ако излъчващата я компания или канал не са съгласни. Това предвиждат промени в Закона за авторското право и сродните му права, внесени от депутатите от ГЕРБ Данаил Кирилов и Анна Александрова, заедно с колегата им от „Обединени патриоти“ Емил Димитров-Ревизоро.

Като мотив за това решение вносителите посочват спазване на евродиректива 2006/115/ЕО, както и на Римската конвенция. Депутатите посочват и, че с новия текст ще бъдат защитени правата на собственици на интелектуални продукти, които не са давали съгласието си да бъдат излъчвани публично при определени обстоятелства.

Всъщност и в сегашния закон има защита – телевизионна компания може да откаже публично излъчване на програмата си на места, които искат "входна такса". С други думи, става въпрос най-вече за определени заведения. При новия текст вече всякакви заведения - дори такива, при които не се иска входна такса, могат да се окажат със спрени телевизионни програми, ако не си платят. Появява се и друга хипотеза - ако пътувате в автобус, може да е на тихо, защото радиото е забранило на превозвача да го излъчва.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес